Gourmetmad i dagens anledning
Mænnerne i køkkenet. Foto: Dina Brønlund |
Vi bød på fem serveringer, og arbejdsfordelingen var den sædvanlige, hvor jeg tog mig af af at forberede de første retter, og smeden tog sig af de søde sager til sidst. For ud over at være smed, er Jørn nemlig en ørn til det søde køkken og konditorkunsten.
Første ret var en creme ninon - en pureret ærtesuppe som peppes op med flødeskum og en sjat mousserende vin lige inden serveringen. Læserne må drømme sig til et foto, da kameraet havde ligget i bilen og optikken duggede, men der findes et foto fra en tidligere lejlighed her.
Egentlig skulle laksetataren også være pyntet med rejer, men dem glemte vi desværre i kampens hede. |
Lokale oksemørbradbøffer i king size... |
Sorbetisen var et helt lille kunstværk. Klik på billedet for stor størrelse. |
Også Jørns kransekage havde et stærkt grønlandsk islæt, da den ligeledes til ære for Dina var formet som en iglo. Egentlig var det meningen, at kransekagen skulle være pyntet med grønlandske kageflag, men det var altså ikke lige til at skaffe i Brovst og nærmeste omegn, så nu er de skrevet på huskelisten til den næste tur til verdens største ø - for det kan vi naturligvis ikke have siddende på os...
Aftenen blev indledt med et glas cremant d'Alsace fra Giersberger, og denne herlige drik gik igen til Creme Ninon og forresten også senere på aftenen, så der røg i alt tre flasker. Til laksen fik en god, gammel 1. cru-Chablis 2009 fra vinkælderen, og bøfferne blev ledsaget de sidste to flasker Apasso fra 2011, som jeg en gang for mange år siden fik et par kasser af for et foredrag.
Den grønlandske isdessert blev måske ikke helt korrekt skyllet ned med et glas af aftenens værtindegave, som var en hel fantastisk PX fra Cruz Conde i en tyveårs-aftapning fra et solera-system grundlagt i 1902, så nogle af de ædle dråber havde langt over 100 år på bagen. Det korrekte valg til sorbeten ville nok have været en en syrlig moscat, men den gemmer vi til en anden god gang.
Til nytårsklokkerne og kransekagen fik vi halvsød mousserende vin - Moxxii fra Masi. Da kælderen tilfældigvis bød på en Martini Asti, som Dina en gang havde vundet til bingo, blev denne også åbnet, men den var nu al for sød og det meste røg i vasken under oprydningen.
Godnat-drinken blev den ny flødelikør fra Anthon Berg, der smager helt fantastisk af marcipanbrød - men som bør nydes i små mængder, hvad vi så gjorde - mætte og tilfredse efter en god aften.
Kransekagen var formet som iglo... |
Ingen kommentarer:
Send en kommentar