torsdag den 13. november 2014

The Eskimos

Fra rockens barndom

The Eskimos - kaffebarrockere
fra tressernes Nuuk.
Filmen om Sume har skabt opmærksomhed om bandet, der gjorde sig bemærket ved at synge rock på grønlandsk. Men Sume er langt fra det første grønlandske rock-orkester.

Allerede i 1964 huserede The Eskimos på kaffebarerne i Nuuk - og helt i tidsånden var bandet blandt andet med til at arrangere mesterskaber i pigtrådsmusik.

Musikken var inspireret af udenlandske navne som Ventures, Shadows og Beatles, men det bidrog også til The Eskimos succes, at man sluttede alle optrædender med en traditionel grønlandsk sang.

The Eskimos var et traditionelt firemandsband og bestod blandt andet af trommeslageren Peter O. Petersen, der fortsat er aktiv i den grønlandske musikverden. Hans seneste CD udkom sidste år.

The Eskimos eksisterede i to år - og brændte mildest talt lyset i begge ender. Ofte blev det til seks ugentlige optrædender på kaffebaren Aleqamut samt selvfølgelig weekend-underholdning i forsamlingshuset. Det blev også til flere turneer i Grønland - blandt andet til den amerikanske base i Søndrestrømfjord.

I 1965 indspillede The Eskimos to EP'er på for Kajak - et lille pladeselskab ejet af Grønlands Indkøbsring. Indspilningerne foregik på en to-spors båndoptager og kvaliteten er så som så. Især sangnumrene kan være anstrengende at høre på med vore dages forkælede ører, hvorimod instrumentalnumrene bedre holder vand.

Det blev til i alt otte indspillede melodier - mestendels covernumre som Wipe Out og My Bonnie is over the Ocean. En enkelt melodi - guitarnummeret Jakob - er dog eget materiale.

De to EP'er blev hver trykt i 5.000 eksemplarer, der i sin tid blev revet væk. EP'erne er senere blevet samlet på en CD udgivet på Frost Records enestående serie om dansk pigtrådsmusik i 2005 - og det er den CD, der i dag findes i min pladesamling.

Jeg har fundet to numre med Eskimos på YouTube. Først og fremmest bandets eneste egenproduktion Jakob, men jeg har også en svaghed for den meget lange indspilning af Wipe Out, som ligger på YouTube med en charmerende billedside taget fra scifi-serien Thunderbirds, der var en af min barndoms helt store TV-hits. Bemærk i øvrigt den musikalske hilsen til de danske kolleger i Sir Henry næsten tre minutter inde i nummeret.
Læs i øvrigt mere om grønlandsk populærmusik på Andreas Ottes hjemmeside.

4 kommentarer:

Andreas Otte sagde ...

Hvor søren har du fra, at The Eskimos har været i Island? Det er aldrig dukket op i mine egne undersøgelser, som du ellers tilsyneladende trækker ret direkte på jvf. http://greenlandicpopularmusic.com/the-eskimos/

Jesper Hansen sagde ...

Hej Andreas Otte - Tak fordi du gjorde mig opmærksom på fejlen, som er sket ved at jeg har blandet oplysningerne om Eskimos og Peter O Petersen her: http://www.dk-rock.dk/dkesk.htm
Jeg beklager meget og har rettet. Jeg har desuden linket til din glimrende hjemmeside.

Jesper Hansen sagde ...

Andreas Otte: Forresten tillykke med phd'en... Kommer den i bogform på et tidspunkt?

Andreas Otte sagde ...

Ikke umiddelbart, da det er en artikebasseret afhandling, men artiklerne kommer ud, og en af dem er bl.a. på siden.