søndag den 2. november 2014

Tørreskabet

Klimatilpasning på Nørremarksvej

Mit nye tørreskab på pladsen i brændeskuret.
Tørreaggregatet monteres med små skruer inderst i det gamle
køleskab, og ledningen fastgøres med gaffa-tape.
Lune vintre som sidste år og måske også i år er et enormt stort problem for mit lille hjemmerøgeri.

Sidste år måtte jeg kassere hele produktionen af spegepølse, fordi luftfugtigheden var for høj, da pølsen skulle tørre efter røgningen. Pølsen smagte egentlig udmærket, men konsistensen var nærmest pulveragtig og bestemt ikke skærefast.

Problemet er faktisk ikke så meget temperaturen i sig selv - for røgvarer er godt saltet og fordærver ikke så nemt, men dels giver de højere temperaturer risiko for spy og dels følger luftfugtigheden temperaturen.

Der bores fire ventalitionshuller i køleskabets sider.
 En netprop forhindrer, at der kommer fluer ind i
 skabet under tørringen.
Allerede sidste vinter besluttede jeg at gøre noget ved problemet. Løsningen er et tørreskab - i stedet for som hidtil hvor jeg har tørret varerne på en trådreol oppe under loftet i brændeskuret. Jeg fik derfor fat i et gammelt køleskab, og jeg investerede godt 500 kroner i et vildtkøler-kit fra svenske Tenderum. Imidlertid fik jeg det aldrig monteret sidste vinter.

Men nu står julen for døren - og jul uden røgvarer dur ikke. Så søndag gik jeg i gang med monteringen. Sættet fra Tenderum består af en stang til ophængning, propper til ventilationsåbninger samt en netdrevet el-blæser. Desuden følger der et kopbor med til at lave ventilationshullerne - og så selvfølgelig en udførlig og letlæst brugsanvisning.

Der følger et kopbor med kittet, så hullerne passer perfekt.
Monteringen er nem og enkel. Det tog kun en lille times tid, og skabet ser fint ud. Jeg har kun to anker. Ledningerne skal monteres med gaffatape og propperne til ventilationshullerne burde nok være tosidige. Udefra ser ventilationen fornuftig ud, men inde i skabet virker den lidt ufærdig.

Man laver fire ventilationshuller i siden af det gamle køleskab - to foroven og to forneden. Ideen er, at fugtig luft er tungere end tør luft. Blæseren presser derfor luft ud forneden og trækker frisk luft ind foroven. Brisen inde i skabet skal derefter udtørre kødet, som ligger eller hænger til tørre i skabet.

Det er teorien. Nu venter vi bare på praksis. Jeg har de seneste dage saltet fire laksesider. Det gør jeg som tørsaltning, og resultatet bliver, at laksen er hvinende salt. Derfor skal den lige udblødes et døgns tid, inden den lægges til tørre. Så i morgen hænger jeg laksen i skabet.

Herefter skal den tørre nogle dage. For jo mere tør, laksen er, jo bedre tager den imod røgen, når vi begynder at røge - og får derfor en bedre og mere ensartet smag.

Det er planen, at jeg så kan tænde op i røgeovnen næste søndag.

Ingen kommentarer: