søndag den 16. februar 2014

Tårnuglerne

Moderne flyveledelse

Tårnuglen Holger på kontoret.
Forleden aften var jeg i tårnet i Aalborg Lufthavn. På besøg hos tårnuglerne, som flyvelederne kaldes, for at høre lidt om moderne flyveledelse.

Det er næsten 20 år siden, jeg sidst har været i et flyveledertårn - og der er løbet meget vand i åen siden da.

Det meste af arbejdet er digitaliseret - og i stedet for papirlapper og den gammeldags radar findes flyene nu ved hjælp af transpondere, der til stadighed opgiver flyets position. Billedet fra hjemmesiden flightradar24.com, der er baseret på transponder-meldingerne, er stort set identisk med flyveledernes skærmbillede.

Flyvelederne har dog stadig et radarbillede som overligger. Radaren viser ikke flyene, men høje genstande i landskabet, for eksempel vindmøller og TV-master. Radaren viser også høje tordenskyer, som er noget, man helst undgår at flyve igennem.

flightradar24.com
Tårnet i Aalborg giver et fint overblik over flyvestationen og lufthavnen. Det er otte etager højt, cirka 25 meter - og det er højt nok til, at man om aftenen i klart vejr kan følge et fly med øjnene fra Djursland og op til Aalborg.


Men bortset fra den gode udsigt, adskiller flyvelederjobbet sig i vore dage ikke så forfærdeligt meget fra andet kontorarbejde - for det foregår altså ved computerskærmen. Der er forresten heller ikke særlig meget snak. Tidligere læste flyvelederne vejrudsigterne op for de indkommende fly, men det foregår også via computer i dag.

Tårnet i Aalborg dækker et område svarende til Region Nordjylland og tilhørende farvande i en højde op til 12.000 fod. Højere oppe er det flyveledelsen i Kastrup, der har ansvaret. Tårnet er bemandet 24 timer i døgnet - for det er jo en militærlufthavn, der tidligere havde en central placering under den kolde krig. Og som aftenen skred frem blev det også til en del historier fra de gode gamle dage - men det er en hel anden snak.

2 kommentarer:

Henrik sagde ...

Vogt dig for flyvelederens og bjørnens papirlabber.

Jesper Hansen sagde ...

Åh ja for fanden - det er jo den gamle historie om, at det er synd at suge på lappen... Øv..