mandag den 3. februar 2014

Kyndelmisse

Slette varsler for vinteren

En enlig fiskehejre i en våge ved Ulvedybet.
Vi har passeret kyndelmisse - den 2. februar - og dagen bød på et solstrejf eller to.

Det varsler ilde, hvis man synes, at vinteren har varet længe nok. For kyndelmisse, lysets messe, markerede i gamle vinterens højdepunkt - og dagen var god til at tage varsler af.

Gråvejr eller sne på kyndelmisse varsler tidligt forår, og modsat varsler sol, at vinteren varer helt til midten af april. En lun kyndelmisse varsler også en kold påske - og da påsken i år netop falder midt i april, står det altså nu til troende, at vi godt kan berede os på to en halv måneds yderligere vinter.

Søndagens solstrejf var noget af det første sol, vi overhovedet har set denne vinter. Så det var med at nyde det. Jeg sad ved middagstid i haven - og tro mig: Allerede nu kan man mærke solens varme - når den altså er der.

Søndag eftermiddag var jeg et smut nede ved Ulvedybet. Der er stadig masser af is på begge sider af dæmningen - og fuglelivet indskrænkede sig til et par blishøns, et par sangsvaner, en enkelt ihærdig tårnfalk - og så en fiskehejre, der havde parkeret sig i kanten af en våge.

I følge DOF's registreringer havde der også været en havørn ved Gjøl - men den missede vi altså.

Men de små fugle i haven synger allerede, så det er en lyst - og det lige fra morgenstunden. Så hvis ellers vinden ville holde sig i skindet, er der masser af gode grunde til at opholde sig udendørs - når tiden ellers er til det.

Ingen kommentarer: