fredag den 7. februar 2014

Den samiske nationaldag

Er det en fridag?

Det samiske flag.
I går - den 6. februar - var det den samiske nationaldag.

Dagen bliver fejret overalt i Sàpmi med flag, blåbærtærter og masser af joik. Alligevel er det ikke en officiel fridag, for de oprindelige folk indgår jo i en større sammenhæng i Finland, Sverige og Norge - så kan den slags jo være både svært og følsomt at indføre.

Spørgsmålet er blandt andet blevet diskuteret på Facebook - og min gamle ven fra Tromsø, Jon Petter Gintal, der er seniorrådgiver i Samediggi - det norske sameting - tog efter min mening stikket hjem med denne replik:

Jon Petter.
- Og opp av hatten trekker æ en gammel diskusjon om samene skal ha fri fra jobben og en rød kalenderdag den 6. februar? Nei, svarer æ. Vi er lurere enn som så, og tar heller fri dagen derpå. Hehe:) Ha en strålende nasjonaldag.

Sådan skal det være. Højt humør og fest - så løser vi nok problemerne hen ad vejen.

Den samiske nationaldragt i børnehøjde.
Den samiske nationaldag blev indført i 1992 til minde om den første samiske landsmøde, som fandt sted den 6. februar 1917. Det var første gang, at samer på tværs af landegrænserne mødtes for at diskuter fælles anliggender.

Samerne har haft deres eget flag siden 1986. Flaget er designet af Astrid Våhl fra Skibotn i Troms. Cirklen er et sol- og månesymbol, hvor solringen er rød og måneringen blå. De andre farver kommer fra den samiske nationaldragt.

I dag er samerne anerkendt som oprindelige folk i fennoskandinavien og har deres egne parlamentariske samlinger. Der er cirka 75.000 samer i alt.

P.s. Det er forresten Jon Petters fødselsdag i dag. Gratulerer med bursdagen!

Ingen kommentarer: