tirsdag den 10. januar 2012

Sumpmejsen















Det er ikke blevet til meget fuglekiggeri denne vinter - dels fordi det har været et møgvejr, og dels fordi det simpelthen ikke har været vintervejr. Det giver fuglene masse af fødemuligheder, så trængslen på foderpladserne har ikke været så voldsom.
Men tirsdagen bød på fint, stille vejr - og det afslørede et sandt fugleleben i havens buske. Også foderpladsen var pludselig tiltrækkende set fra fotografens side - og det blev da til en stribe fotos. Mest af alt af de gamle kendinge fra ethvert foderbræt; bogfinke, skovspurv, musvit, dompap og blåmejse.
Men det skal nu også med, at jeg gennem nogen tid har lagt mærke til, at sumpmejserne har interesseret sig for foderbrættet. De er typisk samlere og kommer kun på foderpladsen for at hente føden, som de så gemmer i barksprækker og lignende. Derfor går det også stærkt, når de kommer, og det er med at være hurtig på aftrækkeren.
Som det ses øverst, lykkedes det i dag at få en sumpmejse i kassen, da den et kort øjeblik stoppede op i arbejdet.
Sumpmejsen, der i gamle dage blev kaldt gråmejse, er en forholdsvis almindelig fugl i danske haver, men man skal som sagt være hurtig for at se den meget lille og sky fugl. Den ligner i øvrigt fyrremejsen til forveksling, men da fyrremejsen kun findes i Sønderjylland, tør jeg med stor sikkerhed bestemme kammeraten på billedet som sumpmejse.
Udover fuglene på brættet noterede jeg en stor flok på cirka 30 grønsiskener i elletræerne ovre ved gadekæret. Det er vinterens første grønsiskener i bogen, men går det som sidste vinter skal vi nok få meget mere at se til dem, når de i begyndelsen af april samler kræfter til turen til sommerkvarteret i de baltiske stater og Rusland.

Ingen kommentarer: