mandag den 16. januar 2012

Blomkålsgratin

Blomkålsgratin er sådan en lækker ret, som egentlig heller ikke er så svær at lave - hvis bare man holder hovedet koldt og giver sig god tid. For fast-food er det bestemt ikke.
Blomkålsgratinen er en del af min mødrene arv. Vi fik det ofte derhjemme i min barndom - og det er da forresten også en glimrende ret til rester. Her i huset er der nu kun sjældent rester, så normalt laver jeg det med lidt skinkekød i tern af den billigste slags til pizza. Det er ikke så væsentligt, og det kan da også sagtens laves med kyllingekød eller fisk.
Jeg gør det på den her måde. Først deler jeg et blomkål i mindre buketter, som jeg blancherer i lidt, meget lidt vand (2 dl). Hvis man har lidt suppe til overs, kan man med fordel også bruge det.
Herefter deler jeg fem æg. Hviderne piskes hårdt op, så de bliver stive - og æggeblommerne sættes til side et øjeblik.
Så smelter man en god klat smør i en gryde og rører et par teskeer maizena godt ud i det smeltede smør. Så tilsætter jeg kogevandet fra blomkålen og en sjat mælk, så der kommer en tyk sovs ud af det. Smag til med salt og peber. Tag gryden af blusset og rør æggeblommerne i sovsen, som nu ikke må koge, da den ellers skiller. Herefter vender jeg forsigtigt de stive æggehvider i sovsen og hælder halvdelen i et smurt ildfast fad. Heri lægger jeg kødet og blomkålen lagvist - og har da også med succes, hvis jeg kun har haft et lille blomkål, suppleret med lidt rosenkål eller ærter og gulerødder, blancherede forstås.
Resten af sovsen hældes over. Det hele drysses med rasp og lidt salt og peber. Så kommer fadet i en 175 grader varm ovn. Det hæver lidt, så husk, at fadet ikke må være fyldt helt op - og at det ikke må stå på den øverste rille.
Efter cirka en times bagetid er gratinen færdig. Det er en temmelig mager ret, så hvis man er til det, kan man eventuelt garnere det med en klat smør, ligesom et drys persille heller aldrig har skadet.
Velbekomme.

1 kommentar:

Per Gissel sagde ...

Hej Jesper,
Citat: "Ejer en højtryksspuler og kædesav"
Nu mangler du en KRUPS køkkenmaskine med snitte-rive-jern og en kødhakker.
Her i huset er det en "dårlig" dag, hvis jeg ikke skal "lege" med maskinen.
/Per