mandag den 10. juni 2024

Grønlandsk stednavn i dansk nationalpark

I lægens fodspor

Midt i den nordvestjyske Nationalpark Thy i Hvidbjerg Plantage ligger et område, der har det lidt besynderlige grønlandske navn Nakorsak – og som både har givet navn til en vej og en vandrerute.

Området har navn efter Lützhøft Christensen, der i tyverne var læge i den nærliggende landsby Koldby.

Han havde inden da været læge i Grønland en del år, og her lært at gå på jagt i den grønlandske natur. Han skrev en del artikler i Dansk Jagttidende under pseudononymet ”Nakorsak” (læge, red) – og da han også gik på jagt i Hvidbjerg plantage, er et område opkaldt efter ham under dette navn.

Nakorsak-området er på cirka 30 hektar klithede, der omkranser Nakorsak Sø. Området er blandt andet tilholdssted for Danmarks største pattedyr, kronhjorten, og den næsten to meter høje trane. Nakorsak afgrænses på den ene side af Nakorsakvej.

Den danske Naturstyrelse har lavet en række vandreruter i Nationalpark Thy – blandt andet Nakorsak-ruten. Vandreturen er på seks kilometer og går fra den meget rene badesø, Per Madsens Kjær sø, rundt om Nakorsak og tilbage igen. Terrænet er fladt – og ruten kan gås af de fleste uden forudgående træning.

Nationalpark Thy var Danmarks første nationalpark, og blev oprettet i 2007. Området omfatter 24.370 ha og strækker sig over et op til 12 km bredt bælte fra Agger Tange i syd til Hanstholm i nord.

Artiklen er første gang trykt i Sermitsiaq 2024/23 fredag den 7. juni. Jeg søgte efter forklaring på Google uden held, men fik så hjælp af min gamle ven og bestyrelseskollega journalist Villy Dall på Museum Thy, som selvfølgelig havde forklaringen. Tak for hjælpen.

Ingen kommentarer: