onsdag den 21. februar 2024

Norsaq som samlerobjekt

Høj skrotpris

Foto: Air Greenland
Det tog den tyske virksomhed Aviationtag mindre end 24 timer at sælge 5.000 unikke og nummererede tags, som er lavet af skroget fra Air Greenlands gamle atlantflyver Norsaq.

Foto: Air Greenland
De såkaldte tags, der på udgivelsesdagen den 5. februar blev solgt for knap 40 euro – cirka 300 kroner, er et stort samlerobjekt. De kan bruges som nøgleringe eller bagagemærker, men de fleste går til flynørder, der samler på dem – eller eventuelt sælger dem videre, når prisen stiger.

Siden Aviationtags start i 2016 er det blevet til tusindvis af tags lavet af gamle fly – både civile og militære. De mange tags er alle nummererede, og Aviationtag tilbyder kunderne, at de kan registrere købet, så taggen kan findes, hvis man er så uheldig at miste den.

Foto: Air Greenland
Da Norsaq blev taget ud af drift i begyndelsen af 2023, gik den allersidste tur 12. marts 2023 fra København til Pinal Airpark i Marana, Arizona, hvor hun skulle bruges som reservedelsfly. Mange i Nuuk husker endnu flyveturen, hvor Norsaq foretog et low pass over Nuuk som et sidste farvel til det Grønland, som flyet havde tjent trofast, siden det blev sat i drift af Air Greenland i august 2002.

Det blev til i alt 41.364 flyvetimer og 10.112 starter og landinger. På den sidste tur til Arizona var det med pilot Michael Madsen som kaptajn og Thomas Kjærulf som styrmand. Aviationtag bringer på sin hjemmeside aviationtag.com et interview med Michael Madsen om den sidste tur med Norsaq.

Jeg skrev denne bagside-artikel til sidste uges Sermitsiaq, som udkom 16. februar 2024. Jeg har selv et ganske nært forhold til Norsaq, som jeg blandt andet havde fornøjelsen af flyve med på hendes tredje flyvning mod Danmark tilbage i 2002. Siden er det blevet til adskillige ture. I mine unge dage ville jeg helt sikkert også have købt et tag, men jeg styrede mig. Jeg har i forvejen alt for mange dimser og memorabilia fra et heftigt rejseliv, og jeg er faktisk gået i gang med at rydde op i bunkerne. 

Ingen kommentarer: