søndag den 23. august 2020

Photoshop Elements 2020

Upgrade

Jeg har netop opdateret min Photoshop Elements til 2020-udgaven.

Nogle - og specielt Adobe - vil sikkert mene, at det var på tide, for jeg har i en årrække brugt 2014-udgaven - og været godt tilfreds. Det kan Adobe ikke leve af, så i forbindelse med et uheld med programdisken måtte jeg til lommerne, fordi 2014-udgaven simpelthen ikke kan downloades mere.

Det er nu ikke den store forskel på de to programversioner. Det er jeg godt tilfreds med. Jeg bruger Elementsversionen, fordi jeg ikke har det store behov for avanceret billedmanipulation - og kan sagtens klare mig med folkeudgaven til amatørfotografer. Oprindeligt valgte jeg Elements på grund af prisforskellen, men i dag 10 år senere er det ikke et argument. Til gengæld betyder det meget for mig, at jeg ikke skal ændre mine rutiner og mit workflow.

Den vigtigste del af programpakken er RAW-editoren, fordi det her, jeg laver det meste af mit fotoredigerings-arbejde. Det er det, der svarer til selve fremkaldelsen i gamle dage, hvor man bestemmer belysning, farvemætning og kontrast.

For at teste det nye program brugte jeg en stribe fotos, som jeg tog i fredags af den grønlandske tøjdesigner Nickie Isaksen og gemalen, Lars, som var i Nordjylland på salgsturne. Billederne skal bruges til en artikel om nogle uger, men de er også gode at have i arkivet.

Selve Photoshopdelen bruger jeg mest til beskæring, vignetter, partiel belysning og i ny og næ til at fjerne forstyrrende elementer i billederne. Det er blandt andet brugt på det øverste foto, hvor jeg har fotograferet Nickie i et hvidt telt. Det giver et dejligt blødt lys, men der var pletter på teltdugen, som jeg så har fjernet med redigeringsprogrammet, så det ligner faktisk en studieoptagelse på det færdige foto.

Med Photoshop Elements hører også en billedbrowser, som hedder Organizer. Det er noget skrammel, som er al for tung og besværlig at arbejde med, fordi billederne skal uploades til programmet. Heldigvis har Adobe for nogle år siden gjort det gratis for abonnenterne at bruge firmaets anden browser, Bridge, som følger med den professionelle version af Photoshop. Programmet arbejder direkte på harddisken og er væsentlig hurtigere end Organizer - og jeg forstår egentlig slet ikke, at Adobe fortsat tilbyder Organizer til Elements-brugerne. Det er spild af tid og god lagerplads...

Ingen kommentarer: