Amputeret flystævne
Det blev kaldt fly-by, for flyene landede ikke, men kom dryssende langs stranden i god corona-afstand med fem minutters mellemrum, sådan cirka. Lidt kedeligt og ikke særlig interessant fra en fotomæssig synsvinkel. Men vejret var godt, solen skinnede og mellem flyene var der også tid til, at fruen - bolværkspiloten - kunne samle sten, hvad det så skal gøre godt for? Vi har sådan set sten nok i haven i forvejen...
Rent flyspottermæssigt var det mest interessante nok den gamle kending O-619 (OY-ATM) - et gammelt KZ-VII fra 1948. Det er et flyvende bevis på, at de lavede kram hos Kramme og Zeuthen - og et minde om dengang, der blev produceret fly i Danmark. KZ-VII blev produceret i 56 eksemplarer, deriblandt 10 til flyvevåbnet, hvor det var i brug frem til 1977. OY-ATM var et af disse - derfor den militære nummerering O-619. Flyet var involveret i en landingsulykke i Aalborg Lufthavn i 2012, men blev genopbygget.
Jeg talte i alt 18 fly inklusive flyvevåbnets EH-101, der gav opvisning ud for Blokhus by. Vi var af trafikale årsager kørt ned til stranden i Rødhus, så det fik vi ikke meget ud af. Og det er nok min største anke mod arrangementet. I lighed med tidligere år var informationen om de deltagende fly og tidsplanen uendelig sparsom. En hjemmeside med detaljeret opvisningsplan og tekniske detaljer om de medvirkende fly kunne virkelig gøre underværker.

I dag mandag må flyspotteren så ud igen. Jungletrommerne vil vide, at britiske Red Arrows skal mellemlande på flyvestation Aalborg i dag ved middagstid på vej hjem fra et flyvestævne i Finland. I følge mine kilder har de engelske kunstflyvere lovet at give en lille opvisning, når de skal ned for at tanke.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar