søndag den 24. november 2019

Klar blaa Luft, let Bris fra N

Julegaveide

De fleste kender den fynske maler, Johannnes Larsen, for hans fantastiske, fotografiske fugletegninger. Men det er måske ikke alle, der ved, at han i 1925 deltog i en stor fugleekspedition til Grønland.

Den ekspedition kan man nu læse mere om i bogen "Klar blaa Luft, let Bris fra N, der netop er udkommet.

Ekspeditionens formål var at samle viden og illustrationer til et fugleatlas omfattende alle Kongerigets fugle. Fugleekspeditionen foregik i KGH's Angut - en mindre turbåd - i Vestgrønland mellem Nuuk og Diskobugten om sommeren i forholdsvist godt sommervejr, og var som sådan ganske udramatisk.

Overalt blev de fire ornitologer godt modtaget. Der blev indtaget store mængder sælkød, og på handelsstationerne bød de lokale kolonibestyrere på overdådige middage.

Man får også et interessant billede af hverdagen ombord på ekspeditionsskibet. Her bestod måltiderne af eksotiske retter som søpapegøjefrikadeller, sælkoteletter, jagtfalk og omelet af friske terneæg– skyllet ned med mængder af bourgogne. Meget kunstnerisk, så på den måde adskiller fugleekspeditionen sig markant fra andre arktiske ekspeditioner.

Den nye bog er i tre dele: Et afsnit om Johannes Larsens liv og levned, hvor jeg som gammel Farsø-dreng hæfter mig ved, at Larsen var gode venner med forfatteren Johannes V. Jensen. Anden del fortæller i moderne sprog om selve ekspeditionen - og endelig er der den tredje del, som består af Johannes Larsen skitser, noter og dagbogsblade fra ekspeditionen.

Larsen var en mand af få ord - og dagbogsbladene er ikke helt lette at læse. Til gengæld er skitserne nemme at gå til. Jeg hæfter mig ved, at Johannes Larsen forholdsvis hurtigt lærer de grønlandske fuglenavne - og bruger grønlandske, danske og latinske betegnelser i flæng.

Bogen byder på et stærkt indblik i Johannes Larsens arbejdsprocesser. Han er stærkt afhængig af at se fuglene i det virkelige liv - og arbejder kun efter hukommelsen i begrænset omfang. Det forstås, når man ser de meget nøjagtige tegninger, som Larsen er kendt for.

Men Johannes Larsen var ikke meget for hastværk. Bogen fortæller blandt andet en anekdote om et portræt af Roald Amundsen, som Johannes Larsen malte i New York i 1907. Det blev med Johannes Larsens ord noget makværk, blandt andet fordi den travle opdagelsesrejsende kun kunne afsætte få minutter som model.

Der er tale om intet mindre end et kæmpeværk, der er den oplagte julegaveide til alle, der interesserer sig for Grønland. Klar blaa Luft, let Bris fra N er på 352 sider, fyldt med illustrationer og fotos - og er udgivet med støtte fra Ny Carlsbergfondet, så kæmpeværket kan erhverves for sølle 300 kroner. Det ligger bekvemt under Skats grænse for julegaver, så bogen kan også snildt anvendes som firmajulegave i det grønlandsk-arktiske forretningsmiljø - og måske ledsaget af en flaske bourgogne helt i Johannes Larsens ånd.

Det vil jeg gerne anbefale - og skulle man så være så uheldig ikke at få bogen i julegave, så er 300 kroner fortsat en meget rimelig pris...

Malene Linell Ipsen, Theis Vallø Madsen, Jens Gregersen: Klar blaa Luft, let Bris fra N, Johannes Larsen, Dagbøger fra fugleekspeditionen i Grønland,1925, vejledende pris 299,95, Strandberg Publishing i samarbejde med Ny Carlsbergfondet.
Skitsen fra ekspeditionen 1925.
Det færdige oliemaleri 1926.
 Alle fotos og illustrationer gengivet fra Strandgaards pressemateriale.
Anmeldereksemplaret var modtaget fra forlaget.

Ingen kommentarer: