søndag den 17. november 2019

Julelys og nordlys

Det nærmer sig...

Fredag var jeg til årets første - og sikkert også største julefest, da Aalborg Zoo slog portene op for en kæmpemæssig lysfest kreeret af min gode ven, kokken Lars Jeppesen, der har en fortid som restauratør i haven.

Egentlig var det med blandede følelser, at jeg tog til julefest. Synes det er lidt for tidligt - og at julen først bør begynde første søndag i advent, men jeg har også forståelse for, at konkurrencen om kundernes opmærksomhed er stor, og at man skal smede, mens julen er varm. For mig var det også arbejde, for Aalborg Zoo gør et stort arbejde for at udbrede kendskabet til Grønland, og julefesten byder på flere grønlandske indslag.

Derfor var Dina også med i haven. Hun havde en god dag med fjerne familiemedlemmer fra Grønland, og var i øvrigt dybt imponeret over de flotte tableauer. Hun deler bestemt ikke gemalens blaserte holdninger til gøgl og jul.

Tag for eksempel C. N. Bonnesens imponerende skulptur "Det Store Kup" (Bjørnemanden), som står i Zoos indgangsparti. (Se foto nedenfor) Jeg er ikke helt sikker på, at jeg synes, at det er i orden at give bjørnemanden nissehue på og så drysse lidt kunstigt sne på ham sammen med en julerød illumination. Vi husker jo stadig debatten sidste år, hvor handelsstandsforeningen i Aars satte julelys på Kirkebys murstensinstallationer. Det var bestemt heller ikke alle, der mente, at det var en god ide.

Jeg synes også, at det er en dårlig ide, at man har svøbt komfuret i havens grønlandske fangsthytte med en lyskæde. Det er upassende og respektløst over for historien - og bidrager ikke til den opvoksende generations forståelse for vilkårene i Nordøstgrønland. Så foretrækker jeg bestemt Jørgen Riels mere humoristiske og respektfulde udlægning af den historie.

Der er sikkert også nogle nævenyttige dyreværnsfolk, der synes, at alt det gøgl er synd for dyrene. Og selvfølgelig skal man træde varsomt, når man har med dyr at gøre, men her vil jeg godt tage haven lidt i forsvar. For lys generer i hvert fald ikke rensdyr. De trives fint med skiftende lysforhold i Nordnorge, ved jeg af erfaring - og de har i øvrigt ikke faste spisetider på denne tid af året, men slår til når lejlighed byder sig. De gnasker med stor fornøjelse et juletræ i sig, hvis det skal være.

Jeg bryder mig overhovedet ikke om kunstig sne og foretrækker bestemt den ægte vare, men ellers tager Zoo sig ganske flot ud med julelys.

Læs også min artikel på Sermitsiaq.AG.

Ingen kommentarer: