Kampen mod flammerne
![]() |
Sisimiut er indhyllet i tunge røgskyer. Foto: Qeqqata Kommunia |
- Slukning af branden er vanskeliggjort af, at det ikke er kun overfladen, der brænder, men også underlaget. Derfor er det svært at bekæmpe branden, da brandens placering er højt oppe i fjeldet og er svær at nå med vand. Brug af helikopter slukker ikke branden i underlaget, oplyser indsatsleder Poul Olsen fra Qeqqata Kommunia.
Jeg kender Poul Olsen glimrende fra sidste år, hvor jeg vikarierede i Qeqqata Kommunia. Poul Olsen er frivillig brandmand - og arbejder ellers som konsulent i Skole- og Fritidsforvaltningen.
![]() |
Beredskabschef Ole Kreutzmann, Sisimiut. |
![]() |
Beredskabsstyrelsen har offentliggjort dette satellit-foto af brandområdet. Foto: Sentinel2 |
Branden ved Førstefjorden bliver bekæmpet af 15 brandmænd fra Qeqqata Kommunia, der får hjælp af cirka 20 frivillige borgere. Blandt andre boghandleren i Sisimiut kan jeg se på Facebook. De har fået assistance fra brandvæsenet i Grønlands nordligste kommune, Avannaata, der har sendt 10 brandmænd. Nogle af brandfolkene nordfra har blandt andet erfaring fra sidste års store brande i Sverige.
![]() |
Brandslukningsgrej til Grønland. Foto: Beredskabsstyrelsen |
![]() |
Den tungtlastede C-130 foran den kun 800 meter lange landingsbane i Sisimiut. I baggrunden ses støtteskibet Absalon. Foto: Qeqqata Kommunia |
Kontingentet på 38 brandfolk består af værnepligtige, frivillige og ansatte fra alle Beredskabsstyrelsens beredskabscentre samt to frivillige fra kommunale redningsberedskaber. Fem af deltagerne er fra vores lokale beredskabscenter i Thisted.
Indsatsen ventes at vare to uger og koste tre millioner kroner, der betales af Forsvarsministeriet. Arbejdet handler primært om at etablere standsningslinjer, som ilden ikke kan komme forbi. Det sker helt lavpraktisk ved at gennemvæde jorden, blandt andet med jordspyd, der sender vandet en meter ned i undergrunden.
Området ved Førstefjorden er fjeldrigt, men underlaget er tørvemose. Stedet er et populært hytteområde, ligesom den populære vandrerute til Kangerlussuaq går gennem området. Brandvæsenet i Sisimiut har arbejdet på at undgå, at flammerne når nogle af hytterne, men mandag måtte man konstatere, at to hytter under opførelse er blevet flammernes bytte. Qeqqata Kommunia har derfor tirsdag bedt de øvrige hytteejer om at tømme husene for brændbare materialer og væsker.
![]() |
Branden er højt oppe i fjeldet. Foto: Basse Vængtoft, Beredskabsstyrelsen |
Selve Sisimiut by er også generet af røgen - og landslægen opfordrer folk, der føler sig generet til at gå indendørs og lukke vinduerne. Røgen er ikke giftig, understreger landslægen.
Solen står i dag op kl. 4.59 og ned igen kl. 22. Temperatur mellem 5 og 9 grader og svag vind fra syd, oplyser DMI. Men på grund af temperaturforskellene ved en naturbrand er der stor risiko for endog kraftige kastevinde i ulykkesområdet.
Selv om brandfolkene arbejder hårdt og skal passe deres arbejde, skal det med, at det er ganske behageligt at opholde sig i fjeldet i øjeblikket, da myggesæsonen er slut. August er som ofte også et godt tidspunkt for nordlys.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar