onsdag den 14. august 2019

Storbrand ved Sisimiut

Kampen mod flammerne

I disse dage tænker jeg meget på brandfolkene i Sisimiut, hvor brandvæsenet, der overvejende består af frivillige, i over en måned har kæmpet med en stor fjeldbrand cirka 10 km øst for byen i bunden af Førstefjorden, Kangerluarsuk Tulleq.

Sisimiut er indhyllet i tunge røgskyer.
 Foto: Qeqqata Kommunia
For en uges tid siden troede man, at branden var slukket, men den blussede op før weekenden, samtidig med at vinden skiftede retning mod Sisimiut, der nu er indhyllet i røgskyer mellem fjeldene.

- Slukning af branden er vanskeliggjort af, at det ikke er kun overfladen, der brænder, men også underlaget. Derfor er det svært at bekæmpe branden, da brandens placering er højt oppe i fjeldet og er svær at nå med vand. Brug af helikopter slukker ikke branden i underlaget, oplyser indsatsleder Poul Olsen fra Qeqqata Kommunia.

Jeg kender Poul Olsen glimrende fra sidste år, hvor jeg vikarierede i Qeqqata Kommunia. Poul Olsen er frivillig brandmand - og arbejder ellers som konsulent i Skole- og Fritidsforvaltningen.

Beredskabschef Ole Kreutzmann, Sisimiut.
Jeg har også kendt Sisimiuts beredskabschef Ole Kreutzmann helt tilbage fra begyndelsen af halvfemserne, hvor vi begge var ansat i KNI. Dengang var Ole en af de frivillige brandmænd, der var med til at slukke branden på den grønlandske bygge- og anlægsskole i 1994. Den brand bliver anset for Grønlands største bygningsbrand.

Beredskabsstyrelsen har offentliggjort dette
 satellit-foto af brandområdet. Foto: Sentinel2
I det hele taget havde jeg et fint samarbejde med brandvæsenet i Sisimiut, som jeg flere gange hjalp med fotos i forbindelse med øvelser - og det er selvfølgelig også derfor, at jeg følger den nuværende fjeldbrand tæt.

Branden ved Førstefjorden bliver bekæmpet af 15 brandmænd fra Qeqqata Kommunia, der får hjælp af cirka 20 frivillige borgere. Blandt andre boghandleren i Sisimiut kan jeg se på Facebook. De har fået assistance fra brandvæsenet i Grønlands nordligste kommune, Avannaata, der har sendt 10 brandmænd. Nogle af brandfolkene nordfra har blandt andet erfaring fra sidste års store brande i Sverige.

Brandslukningsgrej til Grønland.
Foto: Beredskabsstyrelsen
Desuden sendte Beredskabsstyrelsen i Danmark tirsdag eftermiddag 38 brandmænd til Kangerlussuaq med en chartret CRJ-200 fra Global Reach Aviation. De er i løbet af natten blevet fragtet til brandstedet af Arktisk Kommando, der blandt andet har indsat støtteskibet Absalon, der er et af de største skibe i den danske flåde.

Den tungtlastede C-130 foran den kun 800 meter lange
 landingsbane i Sisimiut. I baggrunden ses
 støtteskibet Absalon. Foto: Qeqqata Kommunia
De danske brandfolk fik følge af C-130 Hercules fra Air Transport Wing i Aalborg med grej til slukningsarbejdet. Flyet, der i sig selv vejer næsten 35 tons, vejede ved landingen i Sisimiut 65 til 70 tons inklusive reservebrændstof og payload - og det er i følge fartøjschef TEC på kanten af det muliges kunst at lande et så tungt fly på den kun 800 meter lange landingsbane i Sisimiut.

Kontingentet på 38 brandfolk består af værnepligtige, frivillige og ansatte fra alle Beredskabsstyrelsens beredskabscentre samt to frivillige fra kommunale redningsberedskaber. Fem af deltagerne er fra vores lokale beredskabscenter i Thisted.

Indsatsen ventes at vare to uger og koste tre millioner kroner, der betales af Forsvarsministeriet. Arbejdet handler primært om at etablere standsningslinjer, som ilden ikke kan komme forbi. Det sker helt lavpraktisk ved at gennemvæde jorden, blandt andet med jordspyd, der sender vandet en meter ned i undergrunden.

Området ved Førstefjorden er fjeldrigt, men underlaget er tørvemose. Stedet er et populært hytteområde, ligesom den populære vandrerute til Kangerlussuaq går gennem området. Brandvæsenet i Sisimiut har arbejdet på at undgå, at flammerne når nogle af hytterne, men mandag måtte man konstatere, at to hytter under opførelse er blevet flammernes bytte. Qeqqata Kommunia har derfor tirsdag bedt de øvrige hytteejer om at tømme husene for brændbare materialer og væsker.

Branden er højt oppe i fjeldet.
Foto: Basse Vængtoft, Beredskabsstyrelsen
Der er hvert år fjeldbrande i Grønland, men som regel fjernt fra beboede områder i det enormt store land. Brandene går normalt ud, når vinteren kommer - og derfor fastslår den grønlandske beredskabslov også, at de kommunale beredskaber ikke er forpligtet til at slukke naturbrande. Da den nuværende brand truer et hytteområde, har beredskabet i Qeqqata Kommunia dog prioriteret af få denne brand slukket, oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

Selve Sisimiut by er også generet af røgen - og landslægen opfordrer folk, der føler sig generet til at gå indendørs og lukke vinduerne. Røgen er ikke giftig, understreger landslægen.

Solen står i dag op kl. 4.59 og ned igen kl. 22. Temperatur mellem 5 og 9 grader og svag vind fra syd, oplyser DMI. Men på grund af temperaturforskellene ved en naturbrand er der stor risiko for endog kraftige kastevinde i ulykkesområdet.

Selv om brandfolkene arbejder hårdt og skal passe deres arbejde, skal det med, at det er ganske behageligt at opholde sig i fjeldet i øjeblikket, da myggesæsonen er slut. August er som ofte også et godt tidspunkt for nordlys.

Ingen kommentarer: