Lidt overvældende
 |
Gode sager: Syv forskellige fra Bordeaux. Jeg nåede kun at smage
Margaux'en fra 2016: Blød og venlig, masser af smag. Og
undskyld mine manerer, men den vin kan jeg godt drikke uden mad... |
Tirsdag og onsdag stod i vinens tegn. Jeg var i Ebeltoft til det årlige vinmandstræf i Bilka (og Føtex), så det blev to dage, hvor alt drejede sig om vin. Smagninger selvfølgelig, men også spændende oplæg fra branchefolk fra både ind- og udland.
 |
Sjov og charmerende franskmand. |
Det er næppe en overdrivelse, når jeg påstår, at Eric Remlinger fra franske Badet Clément charmerede alt og alle med sit oplæg, hvor han reducerede flosklerne til blablabla - og humoristisk fortalte om firmaets udvikling, firmaets vine og især om sine teorier om rosé-vinenes store succes i øjeblikket. Det begyndte, da Angelina Jolie og Brad Pitt købte et fransk slot til deres bryllupsfest i 2014, hvor der blev serveret spandevis af rosé. Det blev fulgt tæt af den amerikanske presse - og når de to amerikanske skuespillere kunne drikke rosé, så kunne alle amerikanere gøre det. Det gjorde de så, resten af verden fulgte efter, og i dag sælges der mere rose end hvidvin globalt.
Rosé var i øvrigt ikke ukendt for Eric Remlinger, der som barn ofte gik på pizzaria med sine forældre. Rosé er det ideelle valg til pizza, der som bekendt hverken er fugl eller fisk. Børnene fik et glas vand med et par dråber rose i, så vandet tog lidt farve - og det var ifølge Remlinger den måde, de fleste franske børn får et naturligt forhold til alkohol på, så den metode anbefalede han bestemt også danske forældre.
Den charmerende franskmand introducerede os til Les Jamelles-brandet, der er opkaldt efter det sommerhus, hvor det blev opfundet. Det betyder ikke noget, men er nemt at udtale over hele verden - også af ikke-franskkyndige.
 |
Santiago og Juan havde taget turen fra Chile over Andesbjergene og Atlanten for at møde os. |
Samme lidt selvironiske fortællestil var der også hos Santiago Margozzini og Julan Pablo Quijada fra chilenske Montgras. Jeg har tidligere mødt
Margozzini, der er en meget lun fætter, men havde helt glemt historien om, hvordan firmaets storsælger Quatro blev opfundet ved et uheld - som så meget andet i firmaet, som han beskedent føjede til. Kældermesteren havde hældt nogle rester sammen af Cabernet Sauvignon, Syrah, Carmenére og Malbec. Det viste sig at være det perfekte blend - og en storsælger var født.
Hver årgang af Quatro har sin egen etiket, og 2018-vinenes etiket er designet af den canadiske kunstner Fanny Rice, der har en dansk mor. Hun fortæller på sin
hjemmeside, at hendes abstrakte landskabskunst blandt andet er inspireret af rejser til Danmark. Se også video
her.
 |
Vinmanden fra Føtex på Østerbro i København fortalte om sine erfaringer med vores nye grej. |
Vi så også nærmere på udviklingen i det danske vinmarked. Kort fortalt: Rose vokser - og skubber især til rødvinen. Rosé er nu helårsvin. Markedet for rødvin bevæger bevæger sig fra de tunge, lidt søde vine mod de mere lette og tørre vine. Men fortsat er appasimento-vinene og puglia-vinene danskernes favoritter. Danskerne elsker portvin: Forbruget i Danmark er fire gange så stort som i de øvrige nordiske lande tilsammen.
Intet vinkursus uden smagninger. Det var lidt overvældende, så jeg brugte kameraet til at holde styr på det - så længe det varede... Mine noter kan ses i billedteksterne:
 |
Fire fremragende franskmænd: Lækker Bourgogne-Chardonney fra Mâcon Aze og Montagny og Sauvgnon Blanc fra Poilly-Fumé og Sancerre i Loire. Dagens første smagning, så de bestod
allesammen. Selvfølgelig - for jeg elsker god hvidvin. |
 |
Jeg er ikke vild med whisky, men smagte dog denne Johnnie Walker Black Label både ren og suppleret med ginger ale og is. Jeg foretrækker sidstnævnte mix, hvis det skal være, men det skal nu ikke lægges Johnnie Walker til last... |
 |
Henrik fra Globus Wine præsenterede et nyt skud på stammen, Osso d'oro - Den gyldne bjørn. Kraftfuld italiensk vin designet til det danske marked. Og så Kaweka: Sauvignon Blanc fra New Zealand. Fin frugtagtig duft, men mangler måske lidt syre. Kaweka er navnet
på en bjergkæde på den New Zealandske Nordø. |
 |
Jeg smagte syv forskellige portvine. Roséen fra Menéres er sagen til portonic, tror jeg. I øvrigt er påskriften på Menéres-flaskerne påført i hånden. |
 |
"Dit hjerte er i fare, Andresen", sang Osvald Helmuth i 1936. Så gammel var dagens favorit-portvin dog ikke, men 10 år kan da også gøre det for en god Tawny. Min favorit blandt dagens portvine, men jeg foretrækker altså også Tawny fram for Ruby. Andresen er firmanavnet
på et familiefirma, der blev grundlagt i 1826 af den danske Johann
Heinrich Andresen, der stammede fra den nu tyske ø Föhr. |
 |
Fleurie fra Georges Duboef: En duft af vingummi. Fed terrassevin. |
 |
Umiddelbart dagens favorit: Sauvignon Blanc fra New Zealand. Duft af citrus, smagen lidt krydret og så masser af syre og sikkert også lidt crispy. Det var ikke sidste gang, jeg drak den. |
 |
Dagens overraskelse: Dansk mousserende frugtvin fra Frederiksdal. 60 procent kirsebær, 40 procent pærer. Meget elegant kirsebærsmag og sikkert et godt bud til ris a l'amanden til jul, hvis man vil prøve noget nyt og spændende. |
 |
Eric Remlinger præsenterede otte forskellige vine under Les Jamelles-brandet. Det var dagens sidste vine - og på det tidspunkt var smagsløgene slidt op. Jeg drak døg pinot noir'en til aftensmaden - og den var god i den sammenhæng. Selv om jeg bestemt ikke trængte til mere vin, gik det forbløffende godt med den forholdsvis lette og knastørre vin. |
Ingen kommentarer:
Send en kommentar