torsdag den 22. august 2019

Vin, vin og mere vin

Lidt overvældende

Gode sager: Syv forskellige fra Bordeaux. Jeg nåede kun at smage 
Margaux'en fra 2016: Blød og venlig, masser af smag. Og 
undskyld mine manerer, men den vin kan jeg godt drikke uden mad...
Tirsdag og onsdag stod i vinens tegn. Jeg var i Ebeltoft til det årlige vinmandstræf i Bilka (og Føtex), så det blev to dage, hvor alt drejede sig om vin. Smagninger selvfølgelig, men også spændende oplæg fra branchefolk fra både ind- og udland.

Sjov og charmerende franskmand.
Det er næppe en overdrivelse, når jeg påstår, at Eric Remlinger fra franske Badet Clément charmerede alt og alle med sit oplæg, hvor han reducerede flosklerne til blablabla - og humoristisk fortalte om firmaets udvikling, firmaets vine og især om sine teorier om rosé-vinenes store succes i øjeblikket. Det begyndte, da Angelina Jolie og Brad Pitt købte et fransk slot til deres bryllupsfest i 2014, hvor der blev serveret spandevis af rosé. Det blev fulgt tæt af den amerikanske presse - og når de to amerikanske skuespillere kunne drikke rosé, så kunne alle amerikanere gøre det. Det gjorde de så, resten af verden fulgte efter, og i dag sælges der mere rose end hvidvin globalt.

Rosé var i øvrigt ikke ukendt for Eric Remlinger, der som barn ofte gik på pizzaria med sine forældre. Rosé er det ideelle valg til pizza, der som bekendt hverken er fugl eller fisk. Børnene fik et glas vand med et par dråber rose i, så vandet tog lidt farve - og det var ifølge Remlinger den måde, de fleste franske børn får et naturligt forhold til alkohol på, så den metode anbefalede han bestemt også danske forældre.

Den charmerende franskmand introducerede os til Les Jamelles-brandet, der er opkaldt efter det sommerhus, hvor det blev opfundet. Det betyder ikke noget, men er nemt at udtale over hele verden - også af ikke-franskkyndige.

Santiago og Juan havde taget turen fra Chile
 over Andesbjergene og Atlanten for at møde os.
Samme lidt selvironiske fortællestil  var der også hos Santiago Margozzini og Julan Pablo Quijada fra chilenske Montgras. Jeg har tidligere mødt Margozzini, der er en meget lun fætter, men havde helt glemt historien om, hvordan firmaets storsælger Quatro blev opfundet ved et uheld - som så meget andet i firmaet, som han beskedent føjede til. Kældermesteren havde hældt nogle rester sammen af Cabernet Sauvignon, Syrah, Carmenére og Malbec. Det viste sig at være det perfekte blend - og en storsælger var født.

Hver årgang af Quatro har sin egen etiket, og 2018-vinenes etiket er designet af den canadiske kunstner Fanny Rice, der har en dansk mor. Hun fortæller på sin hjemmeside, at hendes abstrakte landskabskunst blandt andet er inspireret af rejser til Danmark. Se også video her.

Vinmanden fra Føtex på Østerbro i København
fortalte om sine erfaringer med vores nye grej.
Vi så også nærmere på udviklingen i det danske vinmarked. Kort fortalt: Rose vokser - og skubber især til rødvinen. Rosé er nu helårsvin. Markedet for rødvin bevæger bevæger sig fra de tunge, lidt søde vine mod de mere lette og tørre vine. Men fortsat er appasimento-vinene og puglia-vinene danskernes favoritter. Danskerne elsker portvin: Forbruget i Danmark er fire gange så stort som i de øvrige nordiske lande tilsammen.

Intet vinkursus uden smagninger. Det var lidt overvældende, så jeg brugte kameraet til at holde styr på det - så længe det varede... Mine noter kan ses i billedteksterne:

Fire fremragende franskmænd: Lækker Bourgogne-Chardonney
fra Mâcon Aze og Montagny og Sauvgnon Blanc fra Poilly-Fumé
og Sancerre i Loire. Dagens første smagning, så de bestod

allesammen. Selvfølgelig - for jeg elsker god hvidvin.
Jeg er ikke vild med whisky, men smagte dog denne Johnnie Walker
Black Label både ren og suppleret med ginger ale og is. Jeg foretrækker
 sidstnævnte mix, hvis det skal være, men det skal nu ikke
lægges Johnnie Walker til last...
Henrik fra Globus Wine præsenterede et nyt skud på stammen,
Osso d'oro - Den gyldne bjørn. Kraftfuld italiensk vin designet
 til det danske marked. Og så Kaweka: Sauvignon Blanc fra New Zealand.
Fin frugtagtig duft, men mangler måske lidt syre. Kaweka er navnet 

på en bjergkæde på den New Zealandske Nordø.
Jeg smagte syv forskellige portvine. Roséen fra Menéres er sagen til
portonic, tror jeg. I øvrigt er påskriften på Menéres-flaskerne påført i hånden.
"Dit hjerte er i fare, Andresen", sang Osvald Helmuth i 1936. Så gammel
 var dagens favorit-portvin dog ikke, men 10 år kan da også gøre
 det for en god Tawny. Min favorit blandt dagens portvine, men
 jeg foretrækker altså også Tawny fram for Ruby
. Andresen er firmanavnet 
på et familiefirma, der blev grundlagt i 1826 af den danske Johann 
Heinrich Andresen, der stammede fra den nu tyske ø Föhr.
Fleurie fra Georges Duboef: En duft af vingummi. Fed terrassevin.
Umiddelbart dagens favorit: Sauvignon Blanc fra New Zealand.
Duft af citrus, smagen lidt krydret og så masser af syre og
sikkert også lidt crispy. Det var ikke sidste gang, jeg drak den.
Dagens overraskelse: Dansk mousserende frugtvin fra Frederiksdal.
60 procent kirsebær, 40 procent pærer. Meget elegant kirsebærsmag
og sikkert et godt bud til ris a l'amanden til jul, hvis man vil
 prøve noget nyt og spændende.
Eric Remlinger præsenterede otte forskellige vine under
 Les Jamelles-brandet. Det var dagens sidste vine - og på det tidspunkt
 var smagsløgene slidt op. Jeg drak døg pinot noir'en til aftensmaden
 - og den var god i den sammenhæng. Selv om jeg bestemt ikke
 trængte til mere vin, gik det forbløffende godt med den
 forholdsvis lette og knastørre vin.

Ingen kommentarer: