lørdag den 24. august 2019

Møde med fortiden

Dafolo Video

For 30 år siden - i perioden 88-90 - var jeg ansat i den grafiske koncern Dafolo i Frederikshavn. Hovedproduktet var blanketter til den offentlige sektor - som regel trykt i selvkopierende såkaldte Idem-sæt til gennemslag. Det var der mange penge i, for det var før digitalisering og IT, så alt, hvad man lavede i det offentlige, skulle dokumenteres med mange kopier.

Blanket-guldet gav plads til store armbevægelser og ambitioner. Blandt andet oprettede man en videoafdeling, der fik til huse på en nedlagt landbrugsejendom nær Knebel på sydsiden af Djursland med en formidabel udsigt over Kalø Vig.

Det hele var temmelig luksøriøst. Foruden kontorer, mødelokaler, studier og editeringssuiter var der en fløj med værelser til overnatning, vinkælder, en stor pejsestue og swimmingpool. Det var overalt indrettet med Bang & Olufsen-grej og danske designermøbler, så der manglede ikke noget...

Jeg brugte temmelig meget arbejdstid i afdelingen, hvor jeg især arbejdede med TV-reklamer, der dengang var noget nyt i Danmark, så jeg overnattede der ofte. Der var ansat en pedel - vistnok en tidligere militærmand - der sørgede for morgenmad og frokost. Ellers havde firmaet en aftale med fiskerestauranten Overmøllen i Femmøller, så mange gange kørte jeg til Femmøller for at spise aftensmad, hvilket jeg bestemt satte stor pris på.

De fine forhold og de naturskønne omgivelser var tænkt som et forsøg på at stimulere medarbejdernes kreativitet - og der blev da også tænkt store tanker. Blandt andet af videoafdelingens direktør - en vis Ingolf Gabold. Armbevægelserne var som sagt store.

Tiderne har ændret sig. Blanketter er ikke noget stort marked længere - og efter de seneste regnskabstal ser det ud til, at Dafolo er cirka en tredjedel så stort et firma som dengang. Både videoafdelingen og reklamebureauet, der var mit ansættelsessted, er for længst afviklet.

Da jeg forleden var i Ebeltoft, benyttede jeg lejligheden til at smutte forbi Femmøller og Knebel, for at se lokaliteterne, som det ser ud i dag.

Bygningerne i Knebel ligger der fortsat og fremtræder velholdt, men jeg vil ikke udelukke, at nogle af bagbygningerne, der rummede de tekniske afdelinger er væk. Det var lidt svært at se, da der var vokset en del træer op på grunden, men der var jo også gået næsten 30 år siden sidst...

I følge krak.dk er der to virksomheder registreret på stedet. Smykkefirmaet By Dengsø, der vistnok er temmelig spirituelt foretagende. Hjemmesiden oplyser blandt andet, at firmaets "smykkesten genoplades/renses med lydfrekvenserne fra en krystal-hjerte-syngeskål og vi tilføjer yderligere energierne LOVE – POWER – WISDOM." Så frit svævende kreativitet trives åbenbart fortsat på stedet i de smukke landlige omgivelser.

Det andet firma på adressen er et foretagende med navnet GJ Entrepreneurs. Det er en nystartet enkeltmandsvirksomhed, der i følge CVR-registret beskæftiger sig med "Anden agenturhandel med føde-, drikke- og tobaksvarer".

Jeg var som sagt også forbi Overmøllen i Femmøller. Stedet ligner sig selv udefra, men fungerer i dag i følge hjemmesiden som selskabslokaler. Det så lidt slidt ud - og firmaets Facebook-profil er ikke opdateret siden 2015.

I slutningen af 80'erne var Overmøllen en fiskerestaurant med mange varianter af ørred på menuen. Ørrederne gik i mølledammen, og man kunne som gæst selv udpege den ørred, som man havde lyst til at spise.

I øvrigt var turen gennem Femmøller og Mols Bjerge et spændende gensyn med en vej, som jeg har kørt adskillige gange i min barndom, når vi besøgte min mormor og morfar i Ebeltoft. I dag kører man som regel en anden vej uden om Rønde og direkte til Ebeltoft. Det er også en nydelig vej gennem skovklædte bakker, men måske knap så romantisk, som de små krogede veje gennem Femmøller og det kuperede og åbne landskab i Mols Bjerge...

Ingen kommentarer: