mandag den 26. august 2019

Tørst

Skovtur

"Sejl mig ud der øst for Suez, hvor sidste mand er først,
hvor de ti bud ikke gælder, og hvor mænd kan føle tørst."

Stroferne fra Mandalay faldt mig i hu, da jeg sad med billederne fra gårsdagens skovtur i Øland Østerskov - og det kræver nok en forklaring...

Dagens første foto var en citronsommerfugl (se foto nederst), som der var en sand vrimmel af i skoven. Det rydder ikke lige forsiden, for den er ganske almindelig i Danmark - og vi ser dem såmænd også i haven. Alligevel tjekkede jeg citronsommerfugl på nettet - og det viser sig, at den gerne lægger æg på en for mig ukendt busk med det besynderlige navn tørst.

Så den måtte jeg lige tjekke - og det løste så dagens store gåde. Jeg tog nemlig nogle fotos af en busk, som hverken min kusine eller jeg kendte. Kusinen er ellers ret hård til planter...

Tørst er altså ikke noget, mænd kan føle, men en busk.Wikipedia skriver blandt andet: "Tørst optræder som underskov på fugtig, sur bund. Desuden danner den krat ved bredden af damme, søer og vandløb sammen med f.eks. rødel (...) Tørst er velegnet til den indre del af skovbryn og vildtplantninger. Den tåler vind og skygge og er nøjsom. Den kan gro på alle jordtyper, men lykkes især på fugtig og sur jordbund. Den tørrede bark af Tørst har tidligere været brugt som opkastningsmiddel under navnet Frangula Cortex, men pr. 22.9.2008 er det sidste middel, der indeholdt tørret bark af Tørst, trukket tilbage.Tørst er en udpræget biplante, der leverer bierne både nektar og pollen i god kvalitet."

Så fordi jeg fotograferede en citronsommerfugl, er jeg nu blevet lidt  klogere på botanikken. Det er også en slags tørst - efter at lære noget nyt.

Dagens dokuskud er en storplettet perlemor-sommerfugl. Den kendte jeg heller ikke, men jeg kan se på nettet, at denne art stortrives i år - og der er angiveligt eksposivt mange her i august.

Den er i familie med nældens takvinge og også de tidselsommerfugle fra Nordafrika, som denne sommer også har været så rig på.

Så blev jeg lidt klogere igen...

Ingen kommentarer: