Arctic Street Food: Unge grønlændere i Nordjylland vil styrke kendskabet til grønlandske råvarer gennem Arctic Street Food. Det er grønlandske specialiteter tilberedt med et tvist under mottoet ”Mad er kærlighed”.
Pølsevognen er udsmykket med effekter fra trawleren Pâmiut og grafik af kunstneren Kaspar Dyrvig Randorf |
Projektet går ud på at sælge grønlandske specialiteter med et street food-tvist ved større grønlandske begivenheder og for eksempel musikfestivaler og byfester.
Mad er kærlighed...! |
Styrker selvtilliden
- Vi vil gerne styrke Grønlands anseelse blandt nordjyder og samtidig give unge grønlændere, der af den ene eller anden grund opholder sig i Aalborg, en oplevelse, hvor de både får styrket selvtilliden og samtidig arbejder med den grønlandske kultur, forklarer inklusionsmedarbejder Mads Siegenfeldt fra Det Grønlandske Hus i Aalborg.
Ideen har været flere år undervejs. Det hele begyndte for et par år siden, da Aalborg Zoo for første gang var centrum for den nordjyske fejring af den grønlandske nationaldag. Dengang var kokken Lars Jeppesen ansat i havens restaurant, og han fik hjælp af den stribe frivillige med at lave grønlandsk mad til festdeltagerne. Samarbejdet udviklede sig, og sammen med de unge har han flere gange serveret grønlandsk street food ved forskellige begivenheder.
Disciplin og samarbejde
- De frivillige gik til opgaven med stor iver. Det var ikke en arbejdsplads, men man lærer en masse af at stå i et køkken og skabe gastronomiske lækkerier, for det kræver både disciplin og samarbejde. Og når det lykkes, stråler de unge af selvtillid, siger Lars Jeppesen, der i dag er en frontfigur på den kulinariske scene i Nordjylland.
- Mad er kærlighed og mad skal laves med masser af kærlighed, siger den nordjyske kok, der har kastet sin kærlighed på de grønlandske råvarer. Blandt andet har han tidligere stået for et ungdomsprojekt i ungdomshuset Nutaraq i Sisimiut.
Inunnguaq Egede serverer stegt sæl. I baggrunden Kristiane Andersen. |
- Indtægterne til Arctic Street Food skal komme dels fra salget og dels fra sponsorstøtte, forklarer Siegenfeldt. Den første sponsorkontrakt er netop kommet i hus. Det er Royal Greenland, der har lovet at bidrage med råvarer.
Den nyindkøbte pølsevogn er endnu sparsomt indrettet. Den er sortmalet, og den er udsmykket med grafik af kunstneren Kasper Dyrvig Randorf.
På rov i Pâmiut
Det er planen, at udstyret skal komme fra vognens indtægter, men fornylig fik Arctic Street Food en uventet hjælp. Pinngortitaleriffiks tidligere forskningsskib, den gamle Royal Greenland-trawler Pâmiut ligger i øjeblikket i havnen i Frederikshavn og venter på at blive hugget op.
Her fik folkene bag Arctic Street Food lov at at hente en masse effekter, som de kan bruge til at udsmykke pølsevognen med. Blandt andet redningskranse, en gammel dør, navneskiltet og det gamle våbenskjold er derfor nu med til at skabe grønlandsk stemning, når Arctic Street Food stiller op på gader og veje.
- Street food er det nye sort inden for gastronomien. De seneste år er der skudt masser af Street Food-steder op i de danske byer. Det handler kun om at tjene penge, men vi er gået tilbage til den oprindelige ide fra Østen, hvor man laver mad med kærlighed og specialiserer sig på få, gode og udvalgte råvarer, som tilberedes med et tvist og slet ikke ligner den mad, man kender hjemmefra. Det skal både være hurtigt og lækkert, forklarer Lars Jeppesen.
To retter på menuen
Derfor har Arctic Street Food foreløbigt kun to retter på menuen. Marineret stegt sæl, som sælges til en tier og en lækker helt i gennem hjemmelavet hellefiskesuppe med håndpillede rejer, der sælges for 25 kroner for et krus.
De grønlandske specialiteter går som varmt brød, når Miki Reimer serverer. |
- Vi har gennemført øveaftener for at være klar. For god mad kræver både kærlighed, disciplin og samarbejde for at virke, forklarer kokken, der også håber, at nogle af deltagerne vil tage ideen med hjem til Grønland, hvis de på et tidspunkt flytter til Grønland igen.
- Projektet vil blive en virkelig succes, hvis der en dag står en pølsevogn med arktisk street food i de grønlandske havne, når de store krydstogtskibe lægger til. På den måde er vi også med til at støtte iværksætter-interessen i Grønland, siger Lars Jeppesen.
Der er foreløbig seks unge med i projektet. Blandt andet kokkeeleven Kristiane Andersen, der som den eneste af deltagerne har omsat sin interesse for mad til et professionelt virke. De øvrige deltagere interesserer sig for mad – og er glade for at være med:
- Det var simpelthen en stor oplevelse at være backstage til Nanook-koncerten og præsentere vores arbejde for musikerne, siger Ortu Poulsen.
Artiklen blev bragt i den grønlandske avis Sermitsiaq 19. oktober 2018.
2 kommentarer:
Tak for god info om projektet. Ærgerligt der er så langt til Aalborg :)
Hej Karen: Ja, du er gået glip af noget. Deres hellefiskesuppe med karry er virkelig weltklasse....
Send en kommentar