tirsdag den 4. december 2018

Fredslys 2018

Lys i mørket

Borgmester Thomas Kastrup-Larsen og rådmændene Mai-Britt Iversen og Mads Duedal gik i spidsen for godt 150 spejdere og FDF'ere, da de uniformerede korps og Sct. Georgs Gilderne i Aalborg torsdag eftermiddag markerede Fredslys 2018. Det skete med en parade i den indre by med start og slut på Gabels Torv.

Ved paradens start fik de tre politikere hver overrakt en flagermuslygte, der var tændt med ild, der stammer fra Betlehem. Ved den lille højtidelighed lovede borgmesteren og rådmændene at passe godt på den og tage den med til deres kontorer. Fredslyset skal være tændt julen over og skal minde alle om det evigt aktuelle behov for fred på jord.

- Hele ideen bag det omfattende arrangement er selvfølgelig at sprede fredsbudskabet, der har særlig kraft her ved juletid. Det er ikke for ingenting, at spejderbevægelsen ofte betegnes som verdens største fredsbevægelse, for spejderne kan samarbejde på tværs af landegrænser, religiøs og politisk overbevisning, siger Jesper Hansen fra gildernes spejderkontaktudvalg.

Det er Sct. Georgs Gilderne, der står bag Fredslyset. Tidligere på dagen havde et par gildebrødre fra Aalborg Stadsgilde hentet Fredslyset i Hobro og bragt det til paraden på Gabels Torv.

Fredslys-traditionen stammer fra Østrig, hvor den østrigske radio ORF (Osterreihischen Rundfunk) hvert år får fløjet et Fredslys ind fra den evige flamme i Fødselsgrotten i Betlehem. Efter en gudstjeneste i Wien tager spejdere og gildebrødre årets Fredslys med hjem for at sende det rundt i deres eget land.

Det foregår helt lavpraktisk ved, at man tænder et lys eller en lygte ved flammen akkurat som ved et kædebrev. Arrangementet på Gabels Torv blev indledt med, at repræsentanter fra de forskellige uniformerede korps tændte hver deres lys, som så blev delt med de øvrige spejdere. Efter paraden tager spejdergrupperne flammen med ud i deres lokalområder, hvor Fredslyset atter bliver delt - typisk til kirker, skoler og plejehjem og så selvfølgelig hjemme hos spejderne selv.

Teksten stammer fra en pressemeddelelse, som jeg skrev forleden for Sct. Georgs Gilderne i Aalborg. Se i øvrigt også denne artikel fra Sermitsiaq.

Ingen kommentarer: