torsdag den 16. februar 2017

Nødens stund

Nu blomstrer hasselbuskene

Når erantis, vintergækker og krokus myldrer frem i haven, har vi det med at overse en af årets allerførste blomster overhovedet.

Det er blomsterne fra hassel, de såkaldte rakler, der myldrer frem allerede i slutningen af december og giver varsler om et måske lovende nøddeår. De er nu svære at tage varsel af, for hunblomsterne er små og  undseelige og svære at finde, mens hannerne hænger svære og maskuline overalt på hasselbuskene.

Hassel formerer sig ved krydsbestøvning, så det kan ikke nytte kun at have en busk. Der skal mindst to forskellige sorter til, hvis det skal lykkes. For mit eget vedkommende er jeg på den sikre side. Udover et par købeplanter har jeg en del hassel, som jeg har fundet i skoven, så rent genetisk er der stor mangfoldighed. Planterne er først avledygtige, når de er seks til otte år, og jeg har derfor endnu ikke de store erfaringer med udbyttet. Sidste år blev det til tre hasselnødder.

I mellemtiden kan vi så glæde os over, at de seneste dages frost nu er gået over i tø. Det giver liv i de traditionelle forårsblomster. Overalt skyder vintergækker, krokus og erantis frem. Og så er der jo hortensiaerne, ikke at forglemme. Der er endnu længe til den springer, men knopperne er allerede store og springfærdige...


Ingen kommentarer: