Grønlandsk honning med gourmet-potentiale
Midt i Det Grønlandske Arboret står der bistader, som producerer en velsmagende grønlandsk honning med et stort eksport-potentiale. |
Der er ikke meget skov i Grønland, men lidt er der
alligevel. Ved lufthavnen og den tidligere amerikanske base i Narsarsuaq i Sydgrønland
ligger Det Grønlandske Arboret – en temmelig stor forsøgsskov på 150 hektarer.
Ude i denne lidt eksotiske skov mellem træerne går en mand
med en ikke mindre eksotisk hobby. En glad mand oven i købet, for hans hobby er
blevet til lidt af en succes.
Manden hedder Ole Guldager. Til daglig er han leder på det
lille museum i Narsarsuaq, der fortæller historien om, hvordan amerikanerne en
sommerdag i 1941 gik i land og i løbet af få måneder byggede en af krigens
vigtigste lufthavne dybt inde i det sydgrønlandske fjordsystem. Det anslås, at
flere end 10.000 fly mellemlandede i Narsarsuaq under krigen - og i krigens
sidste dage var det hundredvis af fly hver eneste dag.
Ole Guldagers hobby er biavl, og bistaderne står for enden
af bygdens eneste vej på et sted, hvor der under verdenskrigen og Korea-krigen
var et amerikansk hospital. Hospitalet er væk nu. Kun en skorsten står tilbage,
og stedet er nu skov med lærk, birk og poppel som de vigtigste træsorter.
- Det er vel de færreste, der forbinder Grønland med bier og
honning, men det findes, og det er endda en fornuftig forretning, fortæller Guldager
med et smil, mens han tjekker bistaderne iført fuld biavler-ornat.
Allerede i halvtredserne var der forsøg med biavl blandt de
sydgrønlandske fåreholdere, men det gik lige så stille i stå, og bierne døde
efterhånden.
Ole Guldager har stor succes med produktionen af grønlandsk honning. |
Der kom først for alvor fart i den grønlandske biavl, da
antropologen Ole Hertz i slutningen af 90’erne flyttede 20 bifamilier fra Læsø
til Grønland. Det skete i et forsøg på at redde Læsøs oprindelige brune bi, der
på det tidspunkt var truet af den genetisk set stærkere og mere produktive gule
bi, så man kan med en vis ret hævde, at den lille ø mellem Göteborg og
nordjyske Frederikshavn har spillet en væsentlig rolle i udviklingen af det
grønlandske bi-erhverv.
Det gik imidlertid ikke så godt med bierne fra Læsø.
- For det første var bierne desværre inficeret med en mide,
der svækkede dem. For det andet er 20 bifamilier alt for lidt til at undgå
indavl – og det tog i løbet af en årrække livet af bierne fra Læsø, der i 2006
var reduceret til tre bifamlier.
- Der var simpelthen behov for nye dronninger, fortæller Ole
Guldager. I Danmark er sådan, at man kan købe en dronning med dags varsel på
bicentralerne og så komme videre med det samme.
De brune bier kommer fra Sverige og trives fint i det barske grønlandske klima. |
Sådan er det ikke i Grønland, for det er ikke nogen helt nem
sag at transportere dyr over landegrænserne. Det kræver meget papirarbejde, men
i 2012 fik Grønland en helt ny bestand af brune bier fra Nordsverige. De
svenske brune bier er mere hårdføre og betydeligt bedre rustet til det til
tider temmelig barske klima i Sydgrønland. Den brune bi kan arbejde ved
temperaturer tre grader lavere end den gule bi.
Klimaet er nemlig barsk i Narsarsuaq i vinterhalvåret.
Middeltemperaturen i juli er 10,3 grader mod -6,8 i januar. Desuden er
Narsarsuaq ganske udsat for voldsomme orkaner, der kan lamme trafikken i
lufthavnen i dagevis, hvad de fleste rejsende i området har erfaret på egen
krop. Forfatteren til denne artikel har en gang siddet på det lille hotel i
Narsarsuaq og ventet på godt vejr i fire dage.
Der er ingen risiko for, at de svenske bier kan forvandle
sig til en invasiv dyreart, for de brune bier kan ikke leve i Grønland uden
menneskets mellemkomst og kan ej heller parre sig med de to eksisterende
grønlandsk humlebi-arter, så eksperterne frygter ikke dette problem.
Set fra Ole Guldagers side er det også en anden stor fordel
ved den brune bi, der er mindre aggressiv end gule bier.
Ikke at det er et problem for Ole Guldager, der er en
erfaren biavler, men han drømmer om at udvikle biavler-erhvervet til andre
steder i Grønland – og derfor gerne lærer fra sig til de grønlandske fåreavlere
i området. Han er begyndt selv at lave dronninger, og der er flere biavlere nær
Narsarsuaq. Desuden er der en enkelt biavler ved Arsuk tæt på den tidligere
danske flådestation i Grønnedal.
Ole Guldager har selv 25 bistader og producerer næsten et
halv ton honning om året. Han vurderer, at området skal op på omkring 100
bifamilier, før den grønlandske bi-bestand kan blive bæredygtig rent genetisk
set, så man kan undgå indavl.
Det er naturligvis de senere års varmere klima i Arktis, der
gør biavl i Grønland muligt.
- Varmen er naturligvis en forudsætning for
honningproduktionen – og det er varmen, som giver os medvind. Vinteren i år var
temmelig hård, og jeg mistede mange dronninger, men foråret kom usædvanligt
tidligt, ligesom sommeren i år har været varm ind til nu, så produktionen i år
bliver på niveau med sidste år, anslår Guldager.
Ole Guldagers honning sælges i den grønlandske detailhandel for mellem 50 og 60 kroner for 125 gram. |
Ole Guldager tapper sin honning på glas med 125 gram. De
sælges i blandt andet de grønlandske Brugser og i butikskæden Pisiffik til 60
kroner glasset. I lufthavnen i Narsarsuaq sælger souvenirshoppen Guldagers
honning til 50 kroner glasset. Det giver en kilopris på 400 kroner, der kan
sammenlignes med de cirka 100 kroner, som man typisk giver for dansk bihonning
købt ved landevejen eller i gårdbutikker.
Den grønlandske honning er selvfølgelig et sikkert
souvenir-hit, men den er også lidt af en delikatesse, der er meget brugt af
kokke, som dyrker det nye nordiske køkken. Den grønlandske mad-ambassadør og
nestor i det grønlandske gourmetkøkken Ane Sofie Hardenberg siger:
- Honningen fra Narsarsuaq smager godt - der er meget
timiansmag – og den er helt eminent som smagsforstærker til saucer.
Ole Guldager har planer om at øge sin egen bestand af bier
til måske 50 eller 60 stader. Det giver også mulighed for at begynde at
producere Gelée Royale, der er den særlige honning, som bierne fodrer
dronningen med. Den er ekstra rig på vitaminer og mineraler og sælges i vidt
omfang til medicinal-industrien, der bruger produktet i kosttilskud og
helseprodukter.
Det meste af Guldagers honning-produktion går til
hjemmemarkedet, men han ser også store perspektiver i en eventuel fremtidig
eksport til blandt andet Danmark. I første omgang nok mest til gourmet-restauranter,
men biavleren er heller ikke blind for de muligheder, der ligger i forbrugernes
ønsker om fødevarer med en god historie bag.
- Der må være potentiale til en eksportsucces, der ikke
kræver store offentlige investeringer og tilskud, siger en optimistisk biavler,
der i det hele taget har store forventninger til fremtidens grønlandske
honningproduktion:
- Stort set hver eneste fjord fra Kap Farvel og op til Nuuk
har inde mellem fjeldene et mikroklima, der kan bære biavl, selv om
indlandsisen kun er få kilometer væk. Der er altså tale om hundredvis af egnede
steder, der kan ernære en familie uden offentligt tilskud, som det ellers er
normalt i den grønlandske landbrugsproduktion, siger biavleren, der selv har
biavlen som bierhverv.
Så summa-summarum: Den grønlandske biavl har det godt, og
der er store fremtidsperspektiver, selv om det i første omgang gik galt med de
nordjyske bier fra Læsø. Biavl er et bi-erhverv med store muligheder i
Grønland.
Artiklen blev bragt første gang i Nordjyske Stiftstidende 31. juli 2016.
2 kommentarer:
Spændende med biavl i Grønland.
Men der skal nok mange stader til, førend man kan leve af det.
Hvis 125 g. sælges for 50 kr. har avleren en omsætning på 200.000,- årligt.
Dersom vi -noget optimistisk- anslår, at produktionsomkostningerne er ca. det halve, har avleren (500 x 8 x 25 kr) 100.000,- årligt til forrentning, afskrivning og arbejdsindsats.
Rigtig flot, hvis indsatsen finder sted, hvor andre ligger på sofaen samtidig med at pengene alternativt stod på en bankkonto til 0 %; men sættes der timeløn og kassekreditrente ind bliver lønsomheden nok svær at finde.
Det er nok som i Syddanmark: Biavl forbliver for de fleste en bibeskæftigelse.
Men held og lykke! Det er herligt med den slags specialproduktioner fra ildsjæle.
Artiklen bygger først og fremmest på et interview med Ole Guldager - og derfor mangler der nok et par mellemregninger og en djævelens advokat, der kan tale Roma midt i mod. Men du får lige min min personlige opfattelse. I takt med klimaændringerne er der store muligheder i Grønland for forskellige aktiviteter knyttet til landbrug. Det bør udnyttes - og her er biavl en af mulighederne. Men - jeg tror også, at alsidighed er en nøglefaktor i landbrug under marginale vilkår. Det vil sige, at biavlen skal indgå i en større enhed med andre former for dyrehold og planteavl. Det skal være muligt i enkelte år at vinde på gyngerne, hvad man sætter til på karusellerne. Uanset klimaændringerne er det grønlandske klima uforudsigeligt og lunefuldt - og derfor skal der skydes med spredehagl. Den nuværende situation, hvor landbruget er stærkt knyttet til fåreavl, viser jo, at det er farligt at satse på en produktion. Sidste år blev fåreavlen hårdt ramt af tørke, der gik ud over høproduktionen og krævede import af vinterfoder. Det kalder unægtelig på en vis teknologiudvikling i form af kunstvanding, men hvis nu nogle flere fåreavlere havde haft bier, ville den enkelte farmer i hvert fald ikke blive så hårdt ramt. Derfor har jeg gennem flere artikler efterhånden forsøgt at ridse nogle af fremtidsmulighederne for det grønlandske landbrug op. Udover biavl og en alsidig grøntsagsproduktion forestiller jeg mig, at man også satser på for eksempel tangproduktion, muslinger, fjerkræ og kvæg.
Send en kommentar