Rigtig teenager-føde
En romkugle til 12 kroner fra Simonsens Have i Den Gamle By i Aarhus. |
Derfor var der heller ingen tvivl i mit hjerte, da vi i løbet af eftermiddagen frekventerede Simonsens Have for en kop eftermiddagskaffe.
I stedet for at gøre som 1800-tallets borgerskab og nyde en portion æblekage eller lignende stod mit valg på en trøffel - eller romkugle som det også hedder.
For dengang i 1974 stod trøflerne og studenterbrødene jo for en væsentlig del af den hurtigt voksende teenagerkrops enorme kalorieindtag. Sikkert ikke sundt - men det smager nu meget godt også den dag i dag, selv om trøfler jo stort set ikke laves af andet end bagerens affald tilsat lidt sukker, smør og romessens.
Vi spiste dem på vej hjem fra skole - og somme tider i skoletiden, når vi plankede den til bageren. Det var risikoadfærd - for man risikerede jo at møde en lærer "i civil" - og så vankede der en sveder.
En ægte trøffel af dem til 10.000 kroner kiloet. Foto: WikiPedia. |
Når man ser på et foto af rigtige trøfler til 10.000 kroner kiloet, er der forresten ikke noget at sige til, at man kalder romkuglerne for trøfler - for ligheden er da slående, når der ikke er krymmel på.
Studenterbrødet er luksusudgaven af trøflen. Her er romkuglemassen lagt mellem en sød mørdejsbund og et heftigt lag glasur. Desværre har jeg ikke lige fundet et foto af et studenterbrød.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar