Grønlandske rabarber
Vild kvan ved Ølands-dæmningen. |
For kvan er i virkeligheden sin helt egen. Men stænglen kan med lidt god vilje godt ligne en rabarber - og når så man ser, at grønlandske børn gnasker kvanstængler i sig, er det selvfølgelig nærliggende at bruge rabarber som reference.
Den lille kvanplante i havens krydderurtebed. |
Den kraftige kvansmag giver mest af alt mindelser til barbersprit - og er jo under alle omstændigheder en af råvarerne i god, gammeldags gin. Jeg har - som tidligere omtalt - eksperimenteret med kvan til bjesk. Erfaringerne viser, at den friske bjesk er nærmest udrikkelig på grund af den kraftige smag - men den mildnes og vinder betydeligt ved lang tids lagring.
Kvan findes i hele Norden - og også her på Øland er vi heldige og kan blandt andet finde den nede ved dæmningen. Men som regel opdager vi dem først, når de blomstrer - og så er det faktisk for sent at bruge planten til noget fornuftigt. Meget af aromaen går tabt - og stænglerne bliver træde, når først blomstringen begynder.
Netop nu blomstrer min egen kvan. |
Kvan kan ved et hurtigt kig minde om bjørneklo - men man kan hæfte sig ved blomsterne, der på bjørnekloen er skærmformede, mens de nærmest er kugleformet på kvan.
Forresten er kvan en oprindelig plante i den danske natur. Naturstyrelsen anbefaler derfor, at bjørneklo udryddes som den invasive plante, den er - og foreslår, at man eventuelt erstatter bjørneklo med kvan, hvis man ønsker en bevoksning, der ligner - hvilket blandt andet er nærliggende på strandenge.
Nu har jeg taget springet - og glæder mit til at se, hvad der kommer ud af kvanen i de kommende år.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar