onsdag den 22. maj 2013

Rapserier

Rapsodi i gult

Raps ved Oxholm.
Netop nu blomstrer rapsen - og breder sin bedøvende søde duft over bondens agre.

Smukt ser det ud - og bierne har travlt. Raps-blomsterne giver en fin honning, men desværre kan en bi ikke leve af raps alene. Det er kun 14 dage i paradis i en bis liv. Men der skal også samles pollen resten af sæsonen - og så må vi håbe, at der stadig er lidt markblomster tilbage i grøftekanterne.

Moderne landbrugs kæmpemæssige rapsmarker er smukke, men næppe de mest velegnede til honning. For bien skal leve hele året. Og her er havernes blomsterflor en meget bedre jagtmark. Så faktisk er biavl i dag flyttet fra landet og ind i de små byer. Endnu har jeg ikke slået mig på biavl - men måske kommer det en dag...

Indtil da kan vi glæde os over, at danskerne efterhånden er ved at opdage glæden ved rapsolie. Dansk koldpresset rapsolie er en delikatesse på linie med lurmærket smør - og meget bedre til madlavning end for eksempel den meget overvurderede olivenolie fra de fjerne lande. Det er en god udvikling - for hvorfor gå over åen efter vand?

Ingen kommentarer: