fredag den 1. januar 2010

Godt nytår

De seneste dages fred og ro har gjort mig godt, så i dagene op til nytårsaftenen voksede en vision om en prægtig nytårsmiddag lige så stille ud af mit grå hjernespind.
Dina var selvfølgelig med på den, da jeg foreslog, at jeg alene skulle stå for middagen nytårsaften – og jeg garanterede, at den ville blive lukullisk.
I mit tankespind så jeg en middag bestående af:
Grillet jomfruhummer
Torskemedaljoner
Rommarinerede jordbær
Og som prikken over i’et: Gâteau Marcel…
Og sådan blev det!
Jeg lagde ud med en håndfuld jomfru-hummere fra Læsø, som jeg flækkede og smurte med hvidløgs-persillesmør og grillede i ovnen til de var gyldne på overfladen. De blev anrettet på en tallerken med lidt revet fennikel vendt i en almindelig olie-eddikedressing smagt til med citron og honning – en særdeles pikant smagsoplevelse. For at stille den værste sult gav jeg også friskbagte hvidløgsflutes til.
Hertil nød vi et glas afkølet Soave Classico 2008. En dejlig frisk hvidvin, som af JyllandsPosten tidligere på året blev kåret som årets sommervin. Flasken var den sidste af et parti, som jeg dengang scorede til en billig penge i Brugsen i Brovst.
Nytårsaften skal man selvfølgelig have torsk, og jeg lavede en hjemme-komponeret variation af den traditionelle danske torsk. Jeg omviklede et par torskefiletter med bacon - og bagte dem 10 minutter i ovnen. Hertil hakkede rødbeder, hakket æg og sellerimos smagt til med persille. I stedet for den traditionelle sennepssovs havde jeg lavet en dressing bestående af creme fraiche, fløde og mayonnaise - en tredjedel af hver og smagt til med citron og fiskesennep. Pas på, den smager fantastisk!
Hertil drak vi en frisk Merlot fra 2008 - ligesom Soaven fra regionen Veneto i nærheden af Gardasøen. Jeg ville egentlig godt have have haft en lidt kraftigere vin, måske Amarone eller Barolo, men den slags er desværre ikke lige Dinas smag.
Desserten havde jeg lavet dagen i forvejen. En pose jordbær fra fryseren blev lagt i en skål og marineret med en sjat gylden rom. Jeg brugte en syvårs Havana Club, men ellers skulle en almindelig Bacardi Gold kunne gøre det. Ovenpå kom jeg en håndfuld makroner og så pakkede jeg det hele ind med en ganske almindelig kagecreme lavet af æg, mælk, maizena og vanille. Oven i cremen havde jeg vendt et par deciliter flødeskum og lidt husblas for at give cremen en nærmest fromageagtig struktur. Inden servering burde jeg vel også have pyntet med lidt friske jordbær og lidt mere flødeskum, men det må man altså nøjes med at tænke sig til. Hertil drak vi et lille glas Amaretto med knust is.
Til at runde det hele af havde jeg lavet en Gâteau Marcel - den berømte chokoladekage uden mel, der havde en ikke uvæsentlig birolle i den amerikanske bagatel-komedie "Kærlighed til dessert", som TV2 viste tirsdag.
Opskriften kan ses her, men husk lige at runde ned, da den er til restaurant-brug.
Gâteau Marcel er intet mindre end en drøm - en temmelig ultimativ dessert, som med garanti slår det sidste søm i stor menu. Den er skabt af Michel Michaud - mesterkokken der i sin tid stod bag Søllerød Kros Michelin-stjerne, og som også har huseret på kendte madsteder som Falsled Kro, Kong Hans og senest Ruths Hotel i Skagen. Gäteau Marcel ligger i grænselandet mellem dessert og konfekt - og derfor en passende ledsager til den afsluttende kaffe og cognac. Da jeg ikke kan fordrage cognac, bevilgede jeg dog mig selv et glas Calvados i stedet.
På dette tidspunkt var der kun en time til nytår - og det var tid at tænde cigaren. En håndrullet af slagsen, som jeg hjembragte fra Puerto Rico forrige nytår.
Og med disse ord vil jeg så endnu en gang løfte glasset og ønske alle et rigtig godt nytår.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: