Vi kender dem alle sammen som grossenolliker - flokkene af spurve, som holder til omkring vore huse.
Men det er rent faktisk sjældent, at flokkene kun består af gråspurve, som er den egentlige årsag til kælenavnet grossenollik.
For oftest er flokkene en blanding af gråspurve og skovspurve - og så er det jo rart, hvis man kan se den lille forskel. Jeg har derfor lavet et par billeder, hvor forskellen skulle være tydelig. Det store billede øverst er en gråspurv og billedet her til venstre er en skovspurv. Der er lidt forskel i fjerdragtens farve, men ellers er den tydeligste forskel den mørke plet, som skovspurvene har på kinden. Den plet findes slet ikke hos gråspurven.
Der er i øvrigt den lille sjove detalje ved gråspurvene, at deres næb skifter farve efter årstiden. Om vinteren er det gult, men om sommeren er det sort.
Forresten har jeg i Nordnorge også set, at der har været snespurve i flokkene. Derfor har jeg for fuldstændig-hedens skyld medtaget et billede af en snespurv, men den er nu nem at kende - først og fremmest er den lidt større og så har den store hvide felter i fjerdragten. Jeg har taget snespurven med, fordi der faktisk blev observeret en flok på 400 forleden på de ubeboede holme Startøtterne ud for Nibe - lige ovre på den anden side af fjorden. De overvinter blandt andet her i området, mens sommeren tilbringes på Svalbard og i Grønland. Billedet er taget i Straumsbukta under forårstrækket 2008.
Ha' det
Jesper
Min egen frokostavis
9 timer siden
Ingen kommentarer:
Send en kommentar