søndag den 1. april 2018

En påskehistorie

Pengemangel i Sisimiut

Det kan i vore moderne tider være svært at forestille sig, at en i øvrigt veldrevet bank løber tør for kontanter, men det var lige nøjagtig, hvad der skete for begge bankfilialerne i Sisimiut for nøjagtig 24 år siden.

I 1994 faldt påsken ligesom i år i slutningen af marts - og dengang boede jeg for resten også i Sisimiut. Det var jo andre tider og før dankort, pengeautomater og internet, så lønningsdagen og den tilstundende højtid gav et helt ekstraordinært pres på de to lokale bankfilialer.

Der skulle hæves penge til påskens festligheder og til at betale de månedlige regninger på posthuset, som man jo gjorde dengang, så allerede fra morgenstunden var der kø foran kassen i Sisimiuts to bankfilialer - Grønlandsbanken og Bikuben (Nuna Bank).

Men grønlændere og danskere i Grønland på den tid var tålmodige mennesker, så man tog det med godt humør, og snakken gik lystigt i køen. På et tidspunkt gik pengeudleveringen dog i stå, for bankerne var ganske enkelt løbet tør for kontanter. En efter min mening ganske kritisk situation. En påske uden penge var ikke tillokkende.

Bankkøerne rakte på det tidspunkt langt ud på torvet, men stadig tog folk det ganske roligt - og jeg blev da også på min plads. Det gjorde alle andre også, så et eller andet måtte der ske, selv om det var i helikopternes tid - og banken ikke bare lige kunne få flere kontanter fra filialen i nabobyen flere hundrede kilometer væk.

Ved middagstid kom der skred i tingene. Der havde været bud fra både Brugsen og KNI-butikken med den første del af dagens store omsætning - og så var der kontanter til udlevering igen. Det gentog sig flere gange i løbet af dagen, og da påskeferien indtraf sent onsdag eftermiddag havde alle fået de kontanter, der var brug for til påskens udskejelser. Det er vist ikke det, man mener, når man i vore dage taler om cirkulær økonomi, men en kendsgerning var det i hvert fald, at byens samlede kontantbeholdning nåede at cirkulere adskillige gange denne onsdag.

Da jeg efter flere timers ventetid i køen endelig nåede frem til skranken og skulle hæve - jeg tror det var 4.000 kroner til husleje, telefon og sjov i påsken - var der lavvande i kontantbeholdningen igen, men dog ikke værre, end at jeg fik de 4.000 kroner udbetalt i halvtreds-kroners sedler - og med en ordentlig stak halvtredsere i lommen kunne jeg også gå på påskeferie med krum hals.

Historien randt mig i hu, da jeg påskelørdag besøgte torvet i Sisimiut for at handle. Nuna Bank har skiftet navn til Grønlandsbanken - og i Grønlandsbankens gamle lokaler er der nu en filial af Brugsen. I øvrigt er postkontoret lukket og overtaget af politiet, der har udvidet voldsomt siden 1994. Men ellers ligner torvet da sig selv.

God påske...

Ingen kommentarer: