torsdag den 8. februar 2018

Snefnug

Fra himlen er du faldet

Vestgrønland er hårdt ramt af lavtryk på lavtryk og masser af sne og snestorme i denne uge. Alene natten til lørdag faldt der en halv meter sne i Nuuk-området, og onsdag var al flyvning i Grønland indstillet.

Heldigvis ligger Sisimiut så langt mod nord, at det ikke er så slemt. Joda, det sner, men i 20 graders frost bliver det ikke til så meget. Mestendels er det pænt, selv om skyerne omkring Kællingehætten så noget truende ud onsdag middag.

På grund af den hårde frost her lidt nord for polarcirklen føles det heller ikke så koldt, selv om vi taler om tocifrede frostgrader. Man kan sagtens gå ud med skraldespanden eller lignende uden overtøj, men så snart man står stille, kom kulden hurtigt snigende - og når det blæser lidt, bider det altså.
Jeg har godt et kvarters gang til og fra arbejde. Det er så langt, at jeg er nødt til at knappe jakken og trække hætten godt over hovedet. Dybest set kan jeg ikke fordrage hovedtøj, men jeg foretrækker så absolut hætten frem for en hue.

Når temperaturen ryger ned under de 20 grader, kan det forresten også mærkes på en anden måde. Der er jo kunststoffer i megen beklædning - og ved den temperatur fryser kunststoffer og bliver hårde. Også plastikposer bliver mærkeligt stive i kulden.

Men som sagt - sne får vi ikke mere af, end det bare er hyggeligt. Men det var helt sikkert det massive snefald i Nuuk, der forleden inspirerede Nordens Institut i Grønland til at komme med dette stykke folkeoplysning på organisationens Facebook-side:

Dagens Nordiska ord:
Snefnug (DK)
Nittaalaq (KA)
Snöflinga (SV)
Lumihiutale (FI)
Snöfnugg (NO)
Snjóflyksa (IS)
Snjóflykra (FØ)
Muohtačalbmi (DS)

Ingen kommentarer: