mandag den 1. januar 2018

Kransekagemøllen på Øland

Kagekunst nytårsaften

Imponerende flot kagekunst: Oxholm Mølle.
Som sædvanligt holdt vi nytårsaften sammen med smedens - og traditionen tro stod denne "ironman" også for kransekagen.

År for år har han overgået sig selv, men det bliver svært til næste år, for årets kransekage var intet mindre end et kunstværk - oven i købet med et stærkt lokalt islæt. Modellen til den spektakulære kagefejring af det nye år var nemlig Oxholm Mølle, som stod i et overdådigt landskab af små kransekager, hjemmelavede marcipanbrød med nougat og et par bordbomber.

Udendørs var vi forskånet for hærværk. Men indendørs
 så det værre ud...
Det gjorde næsten ondt at tage hul på det flotte kunstværk, men alting har som bekendt en ende - både år og kransekager. For resten havde møllen heller ikke godt af at stå i den lune stue, for da vi kom til midnat var vingerne af chokolade begyndt at smelte - og så en lille smule trætte ud. Men det ændrer nu ikke ved, at smagen som sædvanlig var i orden, når smeden står for bagværket, så vi gik frisk til sagen, selv om vi sådan set ikke havde lavet ret meget andet end at spise hele aftenen.

Ellers kom vi forholdsvist fredeligt ind i det nye år. Vi har været forskånet for hærværk - ikke en gang det ulækre barberskum på vinduerne ud mod vejen var vi udsat for. Tak for det.

Indendørs så det værre ud. En mig nærtstående kvinde af grønlandsk oprindelse er meget glad for bordbomber, så stuerne så herrens ud her til morgen. Fred være med det: Hun må selv tage tjansen ved støvsugeren.

Jeg havde som sædvanligt sammensat en menu med fem serveringer. Forholdsvis små portioner i den lette ende af den kulinariske sværhedsskala, men lækkert så det fungerede perfekt.
Vi lagde ud med grillet hummer, lidt wakamé-salat og smørristet flutes.
Så stod den på laks baroque anrettet i portionsskåle: Bagt røget
laks på en bund af stuvet spinat.
Aftenens kødret var lammekrone med smørristede rodfrugter, svampe
 og rosenkål. Hertil en glace på lammefond og portvin.
Inden desserten en lille mundfrisker med melon og hjemmelavet bacon -
og så et glas forfriskende mousserende vin af den halvtørre slags fra Masi.
Desserten var appelsin-trifli efter min mors opskrift. Det var et
fast indslag i nytårsmenuen i mit barndomshjem.

Ingen kommentarer: