Islamisk kunst
Pladsen er lidt trang, og der er også temmelig dunkelt i Davids Samling, men museet er en stor oplevelse - og et sandt orgie i æstetik. Foto: Davids Samling |
Indisk katar (sværd eller dolk) besat med rubiner, smaragder og diamanter. Foto: Davids Samling |
Det blev lidt af en øjenåbner for en kulturkreds, som jeg hidtil kun har haft begrænset kendskab til.
Udstillingen er en tour de force i middelalderkunst fra Nordafrika, Tyrkiet og over til Indien. Det viser sig, at man i islam ikke alene har udfordringer med at afbilde Muhammed, sådan som det efterhånden er de fleste danskere bekendt. Man er i visse kredse (i det mindste) også tilbageholdende med at afbilde mennesker - og udstillingen er derfor et rent overflødighedshorn i non-figurative friser, tæpper med blomsterornamenter og ikke mindst flotte detaljer på våben og husgeråd - altsammen baseret på stor materialeforståelse og viden om godt håndværk.
Davids samling er grundlagt af højesteretssagfører C. L. David, der pudsigt nok var af jødisk oprindelse og måtte flygte fra Danmark under krigen. David var også forretningsmand i stor kaliber og blandt grundlæggerne af ISS-koncernen. Efter krigen dannede han en fond, der i dag (2016) er god for en egenkapital på halvanden milliarder kroner. Fonden har til opgave at drive Davids Samling, der skønt beliggende i et gammelt byhus fremstår moderne og up-to-date med blandt andet vidtgående adgangsmuligheder for handicappede.
Indisk tæppe af silke og pashmina-uld. Foto: Davids Samling |
Udover den islamiske kunst rummer Davids Samling også en del dansk kunst fra 1800-1900-tallet - blandt andre Eckersberg og Hammershøi.
Det er ikke tilladt at fotografere i samlingen, så jeg har lånt fotos fra Davids Samlings billedarkiv. Jeg viser blot et par stykker som appetitvækkere. Jeg kan stærkt anbefale et besøg i den store og imponerende samling.
En del af samlingens værker er i følge beskrivelserne på museet fremstillet af frittegods. Jeg må indrømme, at jeg ikke vidste, hvad det er - og det vil nok være en god ide specifikt at beskrive dette materiale i den trykte guide til museet. Frittegods er et materiale, der ligger mellem glas og porcelæn, temmelig blødt og en forløber for det egentlige porcelæn.
Davids samling ligger i Kronprinsessegade ved Kongens Have - og når man er der, kan man lige tage et kig på en lokalitet, som i min verden især er kendt fra bogen "Midt i en klunketid", der er en af de sjoveste bøger, jeg nogensinde har læst.
Tyrkisk silketæppe, 1600-tallet. Foto: Davids Samling |
Fad af frittegods, 14.århundrede. Foto: Davids Samling |
Ingen kommentarer:
Send en kommentar