onsdag den 27. september 2017

Vinmager og vinsmager

Et spadestik dybere i vinens verden

Tom Maling fra Constellation Brands var
både en god fortæller og en lun fætter...
Tirsdag var jeg til en spændende og meget anderledes vinsmagning med udfordringer.

Oplægsholderen var Tom Maling fra New Zealand. Han kommer fra firmaet Constellation Brands, der markedsfører vinmærkerne Selaks og Kim Crawford fra Marlborough i New Zealand. Området er især berømt for sine Sauvignon Blanc-vine - og det var da også udelukkende den "vilde hvide", der var på programmet.

Dagens program var Sauvignon Blanc
 fra Marlborough i New Zealand.
Tom Maling viste sig at være en lun fætter med mange gode historier på ærmet, som han allerede delte flittigt ud af, inden deltagerne var helt på plads, og han gik i gang med vinene. Han havde medbragt seks forskellige aftapninger, der stammede fra året høst på seks forskellige marker i området, og det var vildt fascinerende at opleve, hvor forskellige vinene var, alt efter om de havde groet på syd- eller østvendte skråninger, om det var tæt på havet eller inde i landet, om jorden var sandet eller stenet og især, hvor meget forskellen på dag- og nattemperatur påvirker vinene.

Både Selaks og Kim Crawford-vinene er blandinger fra hele området, der sælges i store mængder over hele verden, så kunsten består i at blande alle disse lokale varianter i et velsmagende, ensartet og salgbart blend. Og det var så det, der var vores opgave ved vinsmagningen. Vi skulle gøre de professionelle vinmagere kunsten efter og præsentere en god vin.

Vinderne vandt en skihue fra Kim Crawford.
Deltagerne blev inddelt i fem grupper, som gik til opgaven med stor ildhu, da der var en beskeden præmie på spil. Uforståeligt nok vandt min gruppe ikke, selv om vi efter egen opfattelse lavede en fin vin med en herlig næse og en lang eftersmag, der fik prædikatet "Charming" af Tom Maling.

Da præmien viste sig at være en temmelig uklædelig skihue fra Kim Crawford kunne vi dog leve med nederlaget, og vi var en fantastisk erfaring rigere. Det var simpelthen utroligt at opleve i praksis, hvordan få procents ændringer i opskriften ændrer oplevelsen af vinen fuldstændigt. Og helt vildt bliver det i virkeligheden. Vinmagerne i Marlborough bruger op til 400 forskellige vine til de færdige produkter.

Jeg var selv kørende til vinsmagningen, der foregik i Aarhus, hvor man som bekendt ikke helt kan regne med togdriften, så det meste af dagens vin blev spyttet ud igen, men vel hjemme blev det til en Selaks Sauvignon Blanc 2016 på terrassen i kølige, men klare september-aften.

Den smagte næsten, som jeg selv havde lavet den...
Der blev gået til opgaven med stor ildhu...

Ingen kommentarer: