fredag den 1. september 2017

I kronhjorteland

Dansk urnatur

Aftenturen gik til Tingskoven, dybt inde i skovens dybe, stille ro - kronhjorteland, hvor der er knap så stille netop nu, hvor hormonerne raser i den op til over 230 kilo tunge kronhjort.

Fotomæssigt blev det ikke det helt store. Krondyrene er mest aktive, når mørket falder på i skumringstimen - og det dur ikke rigtigt til ordentlige fotos. Desuden er kronhjortene - deres størrelse til trods - temmelig sky dyr, der ikke bryder sig særligt om menneskeligt selskab.

Men vi så dem da, og vi hørte dem. Hunnerne bjæffer nærmest som en hund, og hannerne brøler som om alle de hormoner er en plage.

Det er dansk urnatur, når den er bedst - fjernt fra stier og motionsløbere. Sådan har det lydt i danske skove i 10.000 år siden den sidste istid, hvor kronhjorten gavmildt har hjulpet mennesket med kød, ben til redskaber og ikke mindst skind til tøj. I slutningen af 1800-tallet var kronhjorten tæt på at blive udryddet i Danmark, men siden er det gået frem. Bestanden er de seneste år vokset fra 5.000 i begyndelsen af 90'erne og frem til i dag, hvor der er cirka 14.000 krondyr i landet.

Det blev en herlig aftenstur på næsten tre timer - og det var mørkt, inden vi nåede hjem.

Ingen kommentarer: