torsdag den 3. august 2017

Midt i en terrortid

Spejderlejr i terrorens skygge

Politiet var massivt til stede ved alle større samlinger
 sammen med lejrens egne vagter i grønne veste.
"We have nothing to fear but fear itself", sagde Franklin D. Roosevelt i sin indsættelsestale i 1933.

Ordene kom til mig igen og igen på Spejdernes Lejr 2017, der bød på sikkerhedsarrangementer i et hidtil uset omfang ved danske spejderlejre.

Der blev passet grundigt på spejderne.
Jeg har i hvert fald aldrig set noget lignende. Fra mit telt kunne jeg se politibiler inspicere lejrens grænser hvert tredje minut, ligesom alle større samlinger blev overvåget af et massivt politiopbud. Flere steder - blandt andet ved ankomstterminalen og lejrbålspladsen - stod store stilladstårne uden nogen som helst spejdermæssig funktion, som angiveligt blev brugt af politiets skarpskytter til at overvåge situationen.

Ved alle lejrens indgange var der bomme, og alle lastbiler, som ikke var i brug, blev sikret med koranklodser. Der var sikkert også mange andre foranstaltninger, som vi slet ikke kunne se.

Samfundet har forandret sig til det værre de seneste år. Religiøse tosser får lov at gå frit rundt, og ingen kan længere vide sig sikre i et samfund i opløsning. Derfor skal man selvfølgelig gøre noget. "Sic vis pacem, para bellum", som de gamle romere sagde.

Spørgsmålet er bare, om det hjælper. Hvis man virkelig ønsker at angribe en stor spejderlejr, hjælper de mange sikkerhedsforanstaltninger som en skrædder i helvede. Mod den onde vilje kæmper selv guderne forgæves - og spørgsmålet er, om ikke den massive tilstedeværelse af politi virker mere skræmmende på børn end selve terrortruslen.

Jeg finder i hvert fald politiets generelle brug af skudsikre veste ganske lidt overbevisende. Det efterlader indtrykket af en meget lidt solidarisk ordensmagt, som selv har opgivet - og giver børnene en stadig påmindelse om, at der er noget at frygte. Så er vi der, hvor vi skal overveje, om ikke det er frygten, som er vores største fjende.
Der var vagter og bomme ved alle lejrens indgange.
Parkerede lastbiler blev sikret med koranklodser.
Fra store vagttårne overvågede politiets skarpskytter angiveligt
begivenhederne - akkurat som i de gamle koncentrationslejre.

Ingen kommentarer: