lørdag den 3. december 2016

Den gyldne time

Solnedgang over Ulvedybet


De seneste dage har budt på adskillige spektakulære solopgange og -nedgange. Det appellerer åbenlyst til den indre fotograf - og masser af mobilfotos er blevet delt på Facebook og TV-stationernes vejrsider.

Desværre skæmmes mange af billederne af, at det ikke er helt ligetil at fotografere en solnedgang. Ofte bliver billedet overbelyst og brænder ud omkring solen - og lige så ofte henligger resten af billedet i mere eller mindre dunkelt mørke. Det skyldes, at kameraets eller mobiltelefonens lysmåler simpelthen ikke kan kompensere for de store kontraster i motivet.

Problemet kan til en vis grad afhjælpes i Photoshop og andre programmer, men man kan også gøre en del i optagelsen. For eksempel ved at vente med at tage billedet, til solen er gået ned under horisonten. Det giver et mere jævnt lys og som regel bliver himlen ikke mindre rød de første par minutter efter solnedgang - tværtimod.

Hvis man har et SLR-kamera, er der også mulighed for at bruge et såkaldt gradueret ND-filter, som populært sagt er en slags solbriller til kameraet. ND står for Neutral Density, og det betyder, at filteret ikke påvirker farverne, men udelukkende dæmper lyset. At filteret er gradueret betyder, at lysdæmpningen er stærkest ved filterets ene kant, mens der ikke er nogen dæmpning i den modsatte ende.

Jeg har et filtersæt, som er erhvervet for godt 1.000 kroner, med tre filtre, der dæmper henholdvis to, fire og otte blændetrin. Filtrene kan kombineres, så man kan opnå en endnu større reduktion af lyset.

Fredag eftermiddag monterede jeg det stærkeste filter på mit 17-50 objektiv og tog en stribe fotos ved Ulvedybet umiddelbart efter solnedgang. Filtret var monteret, så det dækker den øverste halvdel af motivet - og som det ses, er det pludselig muligt at få en bedre belysning på forgrunden af et foto af solnedgangen.

ND-filtre kan også bruges til at forlænge lukketiden. Det er ofte brugt, når man fotograferer vand. Den lidt længere lukketid bløder det urolige vand op - og det synes mange fotografer er ret flot. Når man forlænger lukketiden, skal man også bruge stativ, men det gad jeg ikke lige fredag - men for sjovs skyld tog jeg også en stribe fotos med en lukketid på 1/20 del sekund, som er noget af det langsomste, jeg kan klare håndholdt og med stabilisator. Det nederste foto er et eksempel - og som man ser bliver vandoverfladen douchet ganske betydeligt. Samtidig har den længere lukketid en tendens til at accentuere det røde og det blå lys - og det vil næppe blive betragtet som en fejl, når motivet er en solnedgang.

Ingen kommentarer: