torsdag den 12. februar 2015

Turen går til banankysten

Sommerferien ved at være på plads


Så begynder konturerne til en helt fantastisk og enestående sommerferie at vise sig.

Turen går til Banankysten - også kendt som Sydgrønland - hvor jeg har været så heldig at låne et sommerhus i Igaliku. Oven i købet med moderne faciliteter som en spand at skide i og gaskøleskab, der på de kanter betragtes som ret avanceret.

Igaliku er et historisk sted med rødder helt tilbage til vikingetiden. Grundlagt som Gardar - Nodboernes bispesæde -i 1126 og var i mange år et intensivt dyrket landbrugsområde med gårde med over 100 køer. Da klimaet blev koldere i 1400-tallet fortrak Nordboerne til Europa, men mange ruiner står der fortsat.

I 1782 skabte nordmanden Anders Olsen det første moderne grønlandske landbrug på stedet - og siden har bygden været fåreholdersted med meget mere og selvfølgelig turistattraktion. I dag bor der knap 50 indbyggere, og der er både butik og cafe i bygden.

Vi glæder os helt vildt til ferien. Dina til livet, som det var i gamle Grønland- og jeg til at studere det grønlandske landbrug, som helt bestemt vil blive et vigtigt erhverv i et klimaforandret Grønland.

Vi har lånt sommerhuset af Ellen og Frank, som også har leveret billederne til historien.

Ingen kommentarer: