tirsdag den 3. februar 2015

Nanoq

Isbjørnetjeneste

Nanoq vejrer hestemave...
Dina havde et ærinde i Aalborg. En lille times tid og jeg var chauffør.

Ventetiden brugte jeg til en tur i Zoologisk Have. Vejret var lige til et besøg hos isbjørnene, selv om det er lidt af en myte, at isbjørne elsker sne og kulde. Det gør de ikke. De er nærmest ligeglade - bare de får noget at spise. For isbjørne er opportunister - og mange steder i Canada lever de hellere af menneskeføde på lossepladser end af sæler, som er både bøvlede og besværlige at fange.

Ursus Maritimus - Isbjørn - Polar Bear - Nanoq...
Jeg ankom ved spisetide - og dagens ret var hestemave. Jeg havde gerne set isbjørnene i bassinet, men den slags opvisninger må vente til en anden dag. For hestemaven holdt isbjørnene mere eller mindre fuldt beskæftiget i de par timer, jeg var der. Vel at mærke i den stik modsatte ende af bassinet.

Men en stribe gode fotos kom der alligevel ud af det. De skal blandt andet bruges til en artikel om vinterferien i Zoo, hvor haven netop sætter fokus på isbjørnene.

På grønlandsk hedder isbjørn nanoq. Det er et af de nemmere grønlandske ord - og det har stor symbolværdi. For eksempel hedder den grønlandske regering Naalakkersuisuts hjemmeside www.nanoq.gl. Utallige grønlænderforeninger og institutioner hedder Nanoq - og man kan også købe vinterbeklædning med det klingende navn. Nanok var forresten også navnet på det Østgrønlandske Fangstkompagni, der i årene før og efter krigen drev jagt i Nordøstgrønland og inspirerede Jørn Riel til de fantastiske skrøner fra et af jordens mest øde områder.

Men (na)nok om det. Nyd billederne fra en vinterdag i Zoologisk Have.

P.s. Læs eventuelt også denne historie om mit første møde med isbjørnene i Aalborg.

6 kommentarer:

Lyngby sagde ...

Isbjørnene er også mine favoritter i Aalborg Zoo, men man skal være tålmodig, hvis man vi se dem i vandet. Som regel belønner det sig dog. Fine skud, specielt det, hvor bamsen kigger frem bag stenen. Baggrunden kan man jo ikke rigtig gøre noget ved..

Jesper Hansen sagde ...

Tak for rosen. Ja, jeg var ellers på udkig efter fotos, hvor man ikke kan se tremmerne i baggrunden. Jeg er lidt træt af altid at bruge de samme billeder i arkivet, når jeg i forskellige sammenhænge skriver om isbjørne, så det ville have været rart med lidt flere fotos, der ser ud som var de taget i Grønland eller på Svalbard...

Lyngby sagde ...

Du må en tur i Skandinavisk Dyrepark på Djursland, hvor isbjørnene har større arealer at bevæge sig på - men der er næppe åbent om vinteren..

Jesper Hansen sagde ...

Det er faktisk billeder fra Skandinavisk Dyrepark, jeg bruger i dag...:)

Karl Schytz sagde ...

Ja, og nu får de fint tysk herrebesøg, så Nanok begynder nok snart at vejrer andet end hestemave.

Jesper Hansen sagde ...

Ja, de skal lyksaliggøres...:)