torsdag den 26. februar 2015

Den kolde krig

Marinen i samfundstjeneste

Ejnar Mikkelsen bryder is i havnen i Sisimiut.
Der er koldt i øjeblikket på Vestkysten.
Det er stadig koldt - imponerende koldt - på den grønlanske vestkyst. Alle forhåbninger om klimaforbedringer er sat på stop denne vinter.

I går nåede temperaturen i Sisimiut på intet tidspunkt højere end -22 grader, og byens havn er efterhånden frosset dygtigt til. Heldigvis kom den danske marine forbi med inspektionsfartøjet Ejnar Mikkelsen.

Skibet er nummer to ud af tre skibe i den såkaldte Knud Rasmussen-klasse, der er inspektionsfartøjer bygget specielt til den grønlandske tjeneste. Ejnar Mikkelsen er selvfølgelig bygget til sejlads i is, og klassificeret i isklasse 1A1. Det vil sige, at fartøjet kan forcere fastis i en tykkelse op til 80 cm og kan altså sagtens klare lidt isbrydning i en snæver vending.

Iskort fra den 23. februar 2015.
Ejnar Mikkelsen opholder sig i øjeblikket i farvandet nord for Nuuk for blandt andet at hjælpe Royal Arctic Lines forsyningsskibe, hvor de mindste af skibene efterhånden har store problemer - og der har allerede været aflysninger.

Min gamle ven fra madlavningsholdet "Finere Mænd", John "Halv Pris" Eliassen, tog disse fotos, mens Ejnar Mikkelsen ryddede op i havnen.

Vestisen, som isen i Davis-strædet kaldes i Grønland, når efterhånden helt ned til nordsiden af Godthåbsfjorden, men der er et sejlbart bælte af nyis langs kysten op til Søndre Strømfjord.

Det er bestemt ikke hvert år, at der er så meget is i det relativt lune vand vest for Grønland. Fra mine år i Grønland erindrer jeg kun, at det skete i vinteren 93/94, hvor jeg i øvrigt boede i Sisimiut, samt vinteren 96/97.

Ingen kommentarer: