Lørdag eftermiddag i den begyndende skumring så jeg denne flok canadagæs på marken ned mod dæmningen.
Det er en af de lejligheder, hvor det godt kan ærgre, at jagtgeværet blev solgt, da jeg flyttede til Norge. Canadagåsen er nemlig på Skov- og Naturstyrelsens sortliste over invasive dyrearter - og sådan en gås på fire til fem kilo kunne sagtens gøre det ud for et let julemåltid i det lille hjem.
I modsætning til andre invasive dyrearter som mink, mårhund og vaskebjørn er canadagåsen nu en forholdsvis fredelig fætter. Men dens invasive adfærd skaber to problemer - dels udkonkurrerer og fortrænger canadagåsen den naturlige bestand af grågæs, hvilket til dels er sket i Sverige, dels æder store flokke canadagæs enorme mængder vintersæd - og er dermed til skade for landbruget. Det er især et problem på sydsjælland og Lolland-Falster, hvor en stor del af den nordiske bestand overvintrer.
Canadagåsen kommer - som navnet ret præcist antyder - fra Nordamerika. Den blev indført til England så tidligt som 1600-tallet, hvor den tjente som prydfugl på de store godser. Den blev indført i de nordiske lande i trediverne - og der er en stor ynglebestand i Sverige, Norge og Finland. I Danmark yngler den forholdsvis fåtalligt med en bestand på cirka 50 par, mens der i vintersæsonen kan ses enorme flokke på op imod tusinde individer i blandt andet Vejlerne i Thy - og altså sydsjælland.
Her på Øland blev det lørdag eftermiddag dog kun til en halv snes stykker - og det gør de sikkert klogt i. Fordi canadagåsen betragtes som skadedyr, må den nemlig reguleres - altså skydes - helt frem til udgangen af februar. Den ordinære jagttid er 1. september til 31. januar.
Jesper
Min egen frokostavis
12 timer siden
Ingen kommentarer:
Send en kommentar