onsdag den 15. december 2010

Aggersund

Limfjorden er i virkeligheden ikke en fjord, men et sund - og har været det siden stormfloden i 1825 brød igennem Agger Tange helt ude mod vest.
I "Den store Danske" beskrives fjorden som et "stærkt uregelmæssigt sund", der mellem Hals og Løgstør har et flodlignende løb.
Et af fjordens smalleste steder er Aggersund ved Løgstør. Her snører fjorden sig ind til ganske cirka 300 meters bredde efter et løb, som forbinder Nibe og Løgstør bredninger. Aggersund er derfor et naturligt overgangssted på fjorden.
Samtidig er det et oplagt sted for dem, som vil kontrollere trafikken på fjorden. Det var derfor under betydelig tysk bevågenhed, at man i 1942 kunne åbne Aggersund-broen, der var blevet til i et samarbejde mellem de daværende Thisted, Hjørring og Aalborg amter. Allerede inden åbningen havde tyskerne anlagt festningsværker på begge sider af Aggersund, så de kunne kontrollere trafikken på både langs og tværs af Limfjorden. Resterne af nogle af tyskernes nærmest uforgængelige bunkers kan stadig ses på stedet.
Tyskerne var imidlertid ikke de første, som fik øjnene op for Aggersunds strategiske betydning. Allerede vikingerne havde øjne for stedets fortræffeligheder. I nærheden ligger Aggersborg - den største af de kendte vikinge-ringborge med en indre diameter på 240 meter. Det vurderes, at borgen har været tilholdssted for op mod 5.000 krigere - og er dermed større end de normale danske forlægninger i dag.
Selve Aggersundbroen har et spænd på 150 meter og er på begge sider forbundet med dæmninger. Det er almindelig antaget, at denne konstruktion, som nærmest danner en prop i Limfjorden, har en stor del af skylden for de mange oversvømmelser i den nærliggende købstad, Løgstør. Det smalle lave vand i området er i kolde vintre som i år et af de første steder, som fryser til - og der er ofte ganske enorme isskruninger i Aggersund.
På sydsiden af Aggersund er der en vindmøllepark med nogle meget fotogene kæmpemøller, der er så store, at vi kan se lyset fra dem her i Østerby 25 km væk.
Aggersund er også navnet på en landsby lige nord for Aggersundbroen. Byen har cirka 350 indbyggere - og man fornærmer næppe nogen ved at påstå, at Aggersund trods sin smukke beliggenhed er præget af mange af de problemer, der siges at være i det såkaldte udkantsdanmark - et skrækkeligt ord som er opfundet af folk på Sjælland, som tror, at de er verdens navle...

Jesper

2 kommentarer:

Karsten Hjorth Larsen sagde ...

Spændende indlæg. De der vindmøller kan godt være ret flotte i sig selv. Men det er nu sjældent, at der sker noget godt for landskabet, når der kommer vindmøller. Specielt ved Aggersund synes jeg, de generer mig.

Jesper Hansen sagde ...

Tak for kommentaren. Sjovt nok har jeg det lige modsat - netop ved Aggersund generer de mig nu ikke, fordi de falder fint ind i landskabet. Jeg er imidlertid ikke blind for de problemer, der følger med møllerne - specielt når de bliver et demokratisk problem, som forløbet omkring Østerild har vist.