torsdag den 28. februar 2013

Auktion

Første, anden, tredje...

DR1 lægger åbenlyst op til en familiesaga. Foto: DR
Torsdag havde DR1 premiere på en serie om Bruun Rasmussens Auktionshus. Dermed lægger vores nationale public service-station sig i kølvandet på blandt andre Discovery og History Channel, der de seneste år har bragt adskillige serier om auktioner af mere eller mindre lødig karakter.

Nu er der ingen tvivl om, at Bruun Rasmussen hører til i den mere seriøse del af markedet - og TV-serien kom da også godt fra start, selv om jeg stadig krummer tæer over den tåbelige speak. En hysterisk mandsstemme forsøgte krampagtigt at gøre hver eneste lille fis i firmaet til et spørgsmål om liv eller død. Det var fuldstændigt overflødigt, for Jesper Bruun Rasmussen, hans børn og hans ansatte er da spændende mennesker i sig selv.

Lidt af en "Coffee Table Book".
Det er forresten ikke så lang tid siden, at jeg læste en bog om det københavnske auktionsfirma. I stakken af bøger på natbordet lå nemlig Palle Scmidts "Auktion" fra 2004. Det er ikke stor litteratur, og bogen er hurtigt læst, men giver alligevel et fint indblik i den særlige kunst, som kunstauktioner jo også er.

Bogens største styrke har den nu nok som "Coffee Table Book". Den er trykt i stort format med masser af billeder af nogle af de spændende kunstværker, Bruun Rasmussen har solgt.

Blandt andet byder bogen på en af de allerførste sider på et gensyn med en god, gammel kending fra Nuuk Kunstmuseum. Det er J.E.C. Rasmussens "Grønlændere på deres Sommerreise" fra 1878. Det er et mageløst flot billede - og er det dyreste billede i Sven Junges kunstsamling, der er rygraden i Nuuk Kunstmuseums samling.

Svend Junge ved "Grønlændere på deres Sommerreise".
 Foto fra "Portræt af en samler", Nuuk TV 2007.
Jeg lavede kort tid før Sven Junges død i 2007 to portrætudsendelser af den kunstglade mand. Her fortalte han blandt andet om auktionen, hvor maleriet røg op i svimlende 1,2 millioner kroner. Bogen siger forresten 1,3 millioner kroner, men hvad betyder 100.000 kroner fra eller til i de kredse? Vurderingssummen var 350.000 kroner.

J.E.C. Rasmussen (1841-1893) var den første af de danske grønlandsmalere, men er også kendt som marinemaler. Egentlig var Svend Junge mere interesseret i den knap så kostbare Emanuel Petersen, som han havde en kæmpesamling med, men andre kunne da også gøre det - og specielt da han kunne snuppe netop dette Rasmussen-maleri for næsen af Mærsk McKinney-Møller, var det også en god historie at fortælle. Hr. Møllers fond stod af allerede ved 700.000 kroner.

Personligt finder jeg nu også Emanuel Petersen mere interessant end Rasmussen, men prismæssigt ligger Rasmussen højere, da der har været større international interesse for ham. Måske det har noget med hans lidt skagensagtige lys at gøre.

TV-serien om Bruun Rasmussen løber over ti afsnit. Jeg håber da, at der også bliver tid til et indslag eller to om grønlandsmalerne. 
Grønlændere på deres Sommerreise. J.E.C. Rasmussen 1878.


Ingen kommentarer: