søndag den 6. september 2009

Grønlandsk kaffe

Grønlandsk kaffe er en sød, stærk, varm og forførende sag, der mere end en gang har slået benene væk under selv den kedeligste tørvetriller. Grønlandsk kaffe stemmer sindet mildt, hjælper talegaverne på gled og rummer i sig selv kimen til en uforglemmelig fest.
Jeg blev introduceret til denne velsmagende showkaffe ganske kort tid efter min ankomst til den store ø og har siden betragtet den som en ganske uundværlig del af en bedre middag. Derfor skulle der selvfølgelig grønlandsk kaffe på bordet, da vi lørdag aften havde inviteret min canadiske kollega Tana til Østerby. Tana og jeg har en række møder i København i den kommende uge, så vi besluttede at vi lige så godt kunne få en weekend ud af det.
Lørdag aften hyggede vi os med gode vine, grønlandske rejer, noget oksekød og jordbærkage lavet på de sødeste jordbær fra Straumsbukta - og så selvfølgelig grønlandsk kaffe, som Tana aldrig havde smagt, selv om hun faktisk har været i Grønland tre gange.
Grønlandsk kaffe består af whisky, Kahlua, kaffe, flødeskum og Grand Marnier og skal helst tilberedes uden al for meget lys. Først tager man en del whisky i et stilkglas, som tåler varme. Whiskyen opvarmes og antændes over den spritbrænder, som selvfølgelig bør findes i ethvert anstændigt hjem. Mens whiskyen brænder supplerer man med en del Kahlua. Så slukker man ilden ved at tilføje en tre til fire dele kaffe samt en klat flødeskum. Herefter hælder man en til to dele Grand Marnier i en sovseske, antænder dette og hælder den brændende væske oven i flødeskummet - gerne med en lang, opadrettet armbevægelse, så strålen trækkes ud og lyser som et nordlys.
I følge legenden symboliserer den sorte kaffe polarnatten, flødeskummet den grønlandske sne og is og den flammende spiritus nordlyset. Det er en god historie og gør bestemt ikke oplevelsen mindre.
Da jeg i sin tid boede i Sisimiut, indtog jeg ofte min aftensmad på det lokale hotel. Her havde jeg en aftale med tjeneren om at runde middagen af med en gratis grønlandsk kaffe, hvis der var turister i restauranten. For når først alle turisterne havde set tjeneren opføre sit show ved mit bord, skulle de selvfølgelig også prøve - og det var der gode penge i for en delvist provisionsaflønnet tjener.
Skikken med den grønlandske kaffe har bredt sig nedover Atlanten, og på alle bedre restauranter i Aalborg-området er det i dag muligt at bestille grønlandsk kaffe.

Skål
Jesper

Ingen kommentarer: