torsdag den 24. februar 2022

Buddha i Brovst

Stort tempel på vej


Et lille rødt hus i udkanten af Brovst lige før rundkørslen på Østergade gør ikke så meget væsen af sig – bortset fra et par thailandske flag, som måske får forbipasserende til at undre sig et sekund eller to.

Det lille hus er hjemsted for en nordjysk buddhist-menighed, der er godt i gang med at lave et nyt tempel, der bliver det største danske buddhisttempel nord for Aarhus.

Lørdag var der fest i Watbuddhadham visuddhi Brovst, som er det officielle navn for menigheden. Festen samlede næsten hundrede troende buddhister, først og fremmest herboende thailændere, men også ægtefæller og børn.

- Vi fejrede Magha Puja, der er den næst-vigtigste helligdag i den buddhistiske kalender. Lidt ligesom kristendommens påske, fortæller Kaulika Pedersen, der er formand for menigheden.

Festen begyndte tidligt med udendørs servering af lækker hjemmelavet thai-mad. De fleste danske buddhister er vant til varmere himmelstrøg, så i den koldtblæsende februardag havde de godt med tøj og huer på over festtøjet.

Kort før middag var der en offerceremoni, hvor menighedens medlemmer gav gaver til templet og de munke, som er tilknyttet Watbuddhadham visuddhi Brovst. Det var hverdags-ting som cornflakes, håndsæbe og makrel i tomat, så munkene kan få hverdagen til at fungere uden at skulle tænke på livets materielle fornødenheder.

Der blev også skænket penge. Gode danske kontanter, som blev hæftet på pinde, der mest af alt minder om et fastelavnsris i buddhistisk version.

Efter offerceremonien samledes man indendørs i templet, hvor munken Phramaha Sirinchai Thananchayamedhi siddende på højsædet messede Ovada-Patimokkha Gathaen, som er en sang om Buddhas lære.

- Den buddhistiske menighed i Brovst er foreløbigt organiseret som en forening, men vi arbejder på at blive godkendt som trossamfund. Vi har omkring 50 faste medlemmer, men medlemskab er ikke nogen betingelse for at komme her, så i virkeligheden er vi mange flere.

- Vi har store planer for Watbuddhadham visuddhi Brovst. Vi er i øjeblikket i gang med at omdanne den gamle lade til tempelsal, hvor vi skal huse Danmarks største Buddhafigur på 2,6 meter. Den er indkøbt, men bliver først stillet op, når vi er færdig med byggeriet til næste år, fortæller Kaulika Pedersen.

- Den nye tempelsal skal først og fremmest være et meditationssted. Vi tror på meditation som en vej til et bedre liv. Meditation er lige så godt, nej, endnu bedre end et besøg hos psykologen. Det giver fred i sindet og nye kræfter til at klare livets udfordringer, siger en anden af menighedens medlemmer, Nitahanok Nielsen, der har skænket det lille hus til Watbuddhadham visuddhi Brovst og understreger, at templet skal være åbent for alle – ikke kun medlemmerne af menigheden.

Watbuddhadham visuddhi Brovst har fast en munk tilknyttet menigheden. Han er i øjeblikket på tjenesterejse i Thailand, så lørdagens højtidelighed blev styret af Phramaha Sirinchai Thananchayamedhi, der er en af fire yngre munke, som i forbindelse med munke-uddannelsen er på ophold i Brovst.

Det er dog de besynderligste ting, jeg oplever. Kom ikke og påstå, at lokaljournalistik er kedelig...

Artiklen blev bragt første gang i Ugeavisen Fjerritslev:Brovst 22. februar 2022.

Ingen kommentarer: