mandag den 7. februar 2022

Lidt mere Malik

 DMI-medarbejderne stemte på Malik

RAL-skibet Tukuma Arctica mødte Malik syd for Kristiansand i Norge.
Tukuma Arctica pådrog sig skader på bakken samt på en del af skibsudstyret.
Derudover blev et antal tomme containere også beskadiget. Det er ikke
unormalt, at skibene får skader under stormvejr, men skaderne på Tukuma
Arctica var så store, at skibet måtte på værft i Norge, inden turen gik
videre mod Grønland med to døgns forsinkelse. Foto: RAL 

Sydskandinavien blev sidste weekend ramt af voldsom storm med vindstød af orkanstyrke. Stormen bar det gode grønlandske drengenavn Malik.

Det er DMI, som navngiver stormene. Det sker i alfabetisk rækkefølge, så den næste orkan får altså et navn, der begynder med N.

Opgaven med at finde navnene ligger i kommunikationsafdeling på Danmarks Meteorologiske Institut.- Vi tager i god tid i forvejen tre til fire storme ad gangen, hvor vi så kommer med tre forslag, for eksempel Mads, Marius og Malik. Forslagene bliver sendt til alle DMi’s medarbejdere, der så stemmer om det, siger Michael Skelbæk, der er kommunikationschef i DMI til Sermitsiaq.

- Kald det bare et personalegode, griner kommunikationschefen, der er overbevist om, at netop Malik var et populært valg blandt DMI-medarbejderne, fordi det er et grønlandsk navn.

Der er også mulighed for, at vi snart skal til at vænne os til, at de grønlandske storme får navne.

- Vi er i øjeblikket i gang med at opdatere varslingskonceptet i Grønland. Hidtil har vores varsler været rettet mod de professionelle brugere som rederier, Grønlands Politi og Arktisk Kommando, men vi vil nu også introducere en varslingstjeneste rettet mod de grønlandske borgere, når der er risiko for storm, orkan og piteraq, siger Michael Skelbæk.

- Vi er først i testfasen – og i den forbindelse overvejer vi også at give de grønlandske storme et navn, men det er altså ikke endeligt besluttet. Jeg regner med, at vi kan melde noget mere præcist ud i slutningen af februar.

Traditionen med at navngive stormene stammer fra 2013, hvor den daværende danske klima- og energiminister Martin Lidegaard(R) besluttede, at alle fremtidige storme skulle bære et personnavn.

DMI går alfabetisk frem, men rækkefølgen på navnene er ikke strengt alfabetisk, fordi DMI samarbejder med vejrtjenesterne i nabolandene. Det er det land, hvor stormen går i land, der vælger navnet – for eksempel stormen Urd, der først ramte Norge og siden Danmark og Sverige den 26. september 2016.

Samarbejdet mellem vejrtjenesterne betyder, at weekendens storm også hed Malik i Norge, Sverige og Polen.

Artiklen blev bragt fredag 4. februuar i Sermitsiaq 2022/5.

Ingen kommentarer: