søndag den 3. marts 2019

Snegås

En ud af tusinde

På morgenturen kom jeg forbi en flok kortnæbbede gæs på naboens kartoffelmark. Det er der ikke noget specielt ved, for gæs har vi i tusindtal her på egnen i øjeblikket, hvor de samler kræfter inden turen til sommerkvarteret på Svalbard.

Men mellem alle de kendte gæs, var der også en enlig hvid fugl.Ved første øjekast regnede jeg med, at det var en tamgås, men nu er jeg ikke så skråsikker på gåsebestemmelse, så jeg søgte specialistråd hos en gammel bekendt, der er mere kyndig i den sammenhæng. (Tak til Hans Christophersen)

Det viser sig at være snegås - og straks gik tankerne tilbage til en af mine yndlingsplader: Snow Goose med Camel, så jeg tror nok, at der skal spilles højt på Nørremarksvej senere på dagen... Det er mine første fotos af en snegås, så det er en god dag med lidt at fejre.

Snegåsen optræder ikke så ofte i Danmark, men når det sker, er det gerne i flokke af kortnæbbet gås. Snegåsen hører ikke hjemme her i Europa, men stammer fra Nordamerika. Jeg tillader mig lige at citere fra DOF-basen:

"Snegåsen yngler i kolonier på den arktiske tundra i Alaska og det nordlige Canada samt på Wrangel Island nord for det østligste Sibirien og i mindre antal i Nordgrønland. De nordamerikanske fugle overvintrer i Californien og Mexico. Frem til ca. 2006 var der en lille bestand i Oslofjorden, som nu er uddød. I de senere år har der også været enkelte spredte ynglefund i Holland. De fleste individer, der iagttages i Europa, er formentlig undslupne fangenskabsfugle eller efterkommere efter disse, men der optræder også spontant forekommende individer fra den nordamerikanske bestand."

Snegåsen kendes på de sorte vingespidser. Den har cirka samme størrelse som en kortnæbbet gås. Navnet skyldes selvfølgelig den hvide farve. I Canada og Alaska optræder snegæs i enorme mængder - og når sådan en flok går på vingerne, ligner det et voldsomt snevejr med store fnug. Sådan nærmest det modsatte af sort sol, fristes jeg til at sige...

Ingen kommentarer: