fredag den 22. marts 2019

Strøm på fiskeriet er en god forretning

Fiskerne tjener på en omlægning til el- og batteridrift

Hybriddrift er en god forretning for
fiskerne, fastslog Erik Iannsen (th).
Det danske kystfiskeri står over for en revolution i de kommende år. Øget fokus på miljø og økonomi skærper interessen for at gå over til el- og batteridrift. Det kom frem på en konference i Hirtshals torsdag.

- Der er virkelig tale om en vindersag for alle, fortalte direktør Erik Ianssen fra den norske bådproducent Selfa Arctic AS.

- En ombygning fra konventionel dieseldrift til hybriddrift kan nemt betales alene ved energibesparelsen, sagde den norske bådproducent, der har produceret flere end 800 fiskefartøjer og har en markedsandel på cirka 50 procent i Norge. Ianssen anslår, at en nybygget kystkutter med hybridteknologi vil koste cirka 1,5 mio. kroner mere at bygge, men også her vil en stor del af omkostningen betale sig på grund af det lavere energiforbrug.

Nordmændene er meget langt fremme i omlægningen til elektrisk kutterdrift. Politikerne skubber på, og også fiskefabrikkerne er med om bord. En norsk rejefabrik betaler 10 kroner mere for et kilo rejer, hvis de fanget fra en båd uden udslip af svovl og anden forurening.

Interessen for konferencen var så stor, at der
 måtte hentes ekstra stole ind i mødelokalet
.
- Teknologi-udviklingen går meget hurtigt på området. Batterier bliver cirka 10 % lettere, 10 % mindre og 10 % billigere om året, sagde en anden af oplægsholderne, senior salgschef John Wind, Danfoss Editron, der også fremhævede, at både med hybridteknologi ofte er mere dynamiske og agile. Det er baggrunden for, at Danfoss Editron leverer teknologi til blandt andet det svenske og estiske toldvæsen.

Konferencens sidste oplægsholder, senior projektleder Ole jacobsen fra konsulentfirmaet Dansk Energirådgivning, rundede af med at komme med eksempler på, hvordan fiskerne også kan spare energi ved blandt andet at skifte trawl og trawlskovle.

- Fiskere fornyr ikke bare grejet, fordi det er nyt. De vil se tingene an og se resultater. Nu har den første skepsis lagt sig, og fiskerne står i kø for at spare på energien, forklarede Ole Jacobsen.

Erik Møller fra Marcod fik opbakning til
en ny konference om eldrift i fiskeriet.
Konferencen på Nordsøen Forskerpark i Hirtshals var arrangeret af den såkaldte retrofitgruppe under Maritme Network Frederikshavn i samarbejde med Transportens Innovationsnetværk og Marcod, Maritimt Ceter for Optimering og Drift.

Konferencen blev ledet af maritim konsulent og projektleder Erik Møller fra Marcod. Han kunne notere en solid succes med over 60 deltagere.

- Det er dejligt, når vi skal hente flere stole til mødelokalet, konstaterede Møller, der også fik opbakning fra konferencedeltagerne til at følge op med en ny konference om emnet om et års tid.

Ingen kommentarer: