søndag den 24. marts 2019

Grønnedal - et tilbageblik

Militærhistorie og Grønlandshistorie

Grønnedal - et tilbageblik er redigeret af Jan Bøgsted (tv) og
har bidrag fra blandt andre den nu 89-årige Henning
Pehrson og 74-årige Erik K. Abrahamsen.
Soldaterhistorier kan måske være lidt kedelige for udenforstående, men soldaterhistorier kan også være historie - solid historieskrivning endda. Det kan man forvisse sig om i bogen "Grønnedal - et tilbageblik", der udkom lørdag.

Bogen ser - som titlen præcist antyder - tilbage på flådestationen Grønnedal, der i mere end et halvt århundrede var centrum for det danske forsvars aktiviteter i Grønland. Tonen er, som man kan forvente af soldaterhistorier, bramfri, kontant og fuld af lune iagttagelser og spøjse tildragelser.

Grønnedal - et tilbageblik består af fem dele, som kan læses uafhængigt af hinanden, men som tilsammen giver et godt billede af livet på flådebasen i perioden 1955 - 71, hvor personellet bestod af godt 200 mænd i et lille, lukket samfund næsten isoleret fra resten af verden.

Jeg morede mig kosteligt over Bent Krags fortællinger om kontreadmiral Frits Aage Hammer Kjølsen, der i øvrigt har spillet en ganske betydelig rolle i dansk militærhistorie. Kjølsen, som var flådestationens første chef, var officer af den gamle skole, førte admiralsstandart på sin bil og motorbåd - og så var han en mand med faste holdninger og vaner.

Et af bogens mest gribende afsnit er telegrafisten Henning Pehrsons beretning om eftersøgningen af Hans Hedtoft i 1959. Pehrson var telegrafist på inspektionskutteren Teisten, der i over en uge fungerede som radiolink for eftersøgningen. Teisten blev sendt til Hans Hedtofts sidst kendte position. Det var et stort kaos. Der rasede en orkan med 20 meter høje bølger, oliefyret var gået ud, man kunne ikke lave mad, søvn blev det ikke til, og det var med livet som indsats, at besætningen løste den pålagte opgave. Som bekendt endte eftersøgningen uden resultat, men alligevel blev det til en heltemodtagelse i Narsaq, da Teisten hjemover gik ind til den lille grønlandske by, så mændene kunne slikke sårene, få et bad på rejefabrikken og en festlig aften i byen. Dengang var der ikke noget, der hed krisehjælp og psykologer.

Grønnedal - et tilbageblik handler ikke om suverænitetshævdelse, kold krig og geopolitiske forviklinger, selv om det dybest set er det, der begrunder det danske forsvars tilstedeværelse i Grønland. Det er derimod historien om de mennesker, der deltog - fortalt fra dørken.

Bogen er redigeret af Jan Bøgsted, der er formand for Grønnedalsforeningen, som er en forening af tidligere tjenstgørende på flådestationen. Forordet er skrevet af journalist Lars Borberg, der var værnepligtig i Grønnedal 66-67 inden en lang karriere på Aalborg (Nordjyske) Stiftstidende.

Grønnedal - et tilbageblik er på 337 letlæste og underholdende sider, der giver et godt indblik i en svunden tid, hvor mænd var mænd, hvor verden var meget større end i dag, og hvor Grønland var et uendeligt fjernt og eksotisk sted. Det er en god bog, som er værd at læse.

Jan Bøgsted (red): Grønnedal - et tilbageblik, 337 sider, vejledende pris 275,-, Forlaget GrønlandsMotiver

Læs mere her.

1 kommentar:

Jan Bøgsted sagde ...

Bestilling af denne skønne bog kan finde sted her:
https://groennedalsforening.dk/bogudgivelse/