lørdag den 4. august 2018

Farsøht

Forklaringen på et navn

Jens Peter Farsøht, cirka 1930, fotograf
 ukendt/Rougsø Lokalhistoriske Forening
.
En voldsom brand, der fredag aften kostede to mennesker livet, vakte min nysgerrighed.

Branden var i Allingåbro og ramte det lokale plejehjem, Plejecenter Farsøhthus. Jeg stammer jo fra Farsø, men har aldrig hørt om plejehjemmet og det lidt mærkelige navn, så det måtte undersøges.

Forklaringen er egentlig ligetil, men nok værd at fortælle.

I 1878 fødte Marie Brøsted i Allingåbro et tvillingepar, Jens Peter og Anton Sophus. Senere blev moderen gift med en anden mand end faderen til tvillingerne, og de blev derfor opdraget hos mormoderen Frederikke, der før sit ægteskab hed Farsø til efternavn.

Tvillingerne blev begge udlært som bagere og flyttede til København, hvor de startede et stort sandkagebageri. Samtidig tog de navnet Farsøht efter deres mormor. Anton Sophus døde tidligt, mens Jens Peter døde i midten af tresserne som en særdeles holden mand med en stor ejendomsportefølje.

Jens Peter Farsøht elskede sin hjemstavn og hans sidste ønske var, at Allingåbro Håndværker- og Borgerforening skulle arve hans ejendomme i København og for salgssummen opføre et plejehjem i Allingåbro. Det blev opført i 1965-1966. I 1997 købte daværende Rougsø Kommune plejehjemmet og det skiftede nu navn til Plejecenter Farsøhthus.

Og det er altså forklaringen på, at der i Allingåbro ligger et plejehjem med lidt utydelige rødder til min og Johannes V. Jensens hjemstavn. Så lærte man også det.

Bynavnet Farsø er en sammentrækning af far (vej) og sø - altså byen, der ligger ved vejen og søen. Alle, der er kendt på den egn, vil vide, at det er et ganske passende navn

Ingen kommentarer: