torsdag den 5. oktober 2017

Kirken i Paamiut

Fredens Kirke

Kirken i Paamiut er inspireret af de norske stavkirker.
Der er mange, der mener, at den er Grønlands flotteste kirke. Flot er den i hvert fald; kirken i Paamiut.

Kirken i Paamiut hedder Fredens kirke (Eqqissinerup oqaluffia) og er tydeligvis inspireret af stilen fra de norske stavkirker. Den ligner heller ikke rigtig nogen anden grønlandsk kirke. Den blev opført i 1909 og er tegnet af den danske arkitekt Helge Bojsen-Møller, der slog streg til næsten alle offentlige bygninger i Grønland i første halvdel af 1900-tallet.

Paamiut lider under et ufortjent lidt dårligt ry, fordi stedet blev hårdt ramt, da torsken forsvandt i slutningen af firserne. Byen var Grønlands absolutte torskecentrum, så eksistensgrundlaget forsvandt bogstavelig talt fra den ene dag til den anden. Det medførte massiv arbejdsløshed og fraflytning, og Paamiut var i mange år skæmmet af rækker af tomme boligblokke. De fleste er væk nu, og der arbejdes fortsat på kondemneringen, der besværliggøres af asbest - og så den kendsgerning, at der virkelig blev bygget tæt i tressernes Paamiut.

Fabrikschef Ilannguaq Abrahamsen
med en kasse lækre snekrabber.
Siden 1985 er befolkningstallet faldet fra 2500 til cirka 1400 i dag,, hvor udviklingen ser ud til at vende. Jeg har besøgt byen med jævne mellemrum siden begyndelsen af 90'erne - og under mit seneste besøg for et par uger siden fornemmede jeg stor optimisme og fremtidstro, blandt andet på grund af planerne for en stor vandfabrik i byen.

Jeg besøgte også Royal Greenlands fabrik, der blandt andet producerer krabber foruden stenbider, torsk og hellefisk - og her kunne fabrikschefen berette om periodiske problemer med at skaffe arbejdskraft. De store snekrabber fra området er lidt af en lækkerbidsken, fandt jeg ud af, da vi splejsede til en kasse af de tallerkenstore skaldyr.

Paamiut er for resten også berygtet for sin tåge. Den kan virkelig være tæt, men forleden var vejret nu fint og lunt, selv om det var overskyet. Og turen til Paamiut foregik i en fantastisk solopgang, så jeg er ikke den, der klager...
Fredens kirke er tegnet af Helge Bojsen-Møller, der tegnede
 en stor del af statens bygninger i Grønland i perioden
frem til anden verdenskrig.
Paamiut ligger smukt på begge sider af en elv. Paamiut
 betyder "dem, der bor ved mundingen".
Undervejs til Paamiut i morgenrøden.

Ingen kommentarer: