tirsdag den 13. maj 2014

Tørfisk

Døde, modnede fisk

Tørfisk i Agger - heavy Agger.
På min morgentur rundt om Agger forleden, kom jeg forbi en tørresnor med fisk.

Det er jo de nok så bekendte tørfisk, som blandt andet har givet navn til Danmarks ældste boyband, der jo stammer fra nabolaget.

Tørfisk er tørrede og saltede isinger. Jeg fik en snak med ejeren, mens jeg fotograferede - og det blev til en lidt nørdet snak om modnede, døde fisk.

Lufttørring er en god, gammel konserveringsmetode.
Personligt er jeg ikke så pjattet efter tørfisk, men jeg har stor veneration for tørfiskens fætter, bakskulden, der især produceres lidt længere ned ad vestkysten.

Bakskulden er en saltet, tørret og røget fladfisk, der smager skønt, når den serveres lun og smørstegt. Min far handlede i sin tid en del med et firma fra Esbjerg - og modtog derfor hvert år til jul en kasse bakskulder fra Fanø, hvor man betragter det som en lokal specialitet.

Det faldt ikke lige i mors smag, men det lykkedes os da de fleste år at få lov at låne komfuret, så vi kunne stege bakskulderne, når først juletravlheden havde lagt sig - og det er altså guf og et ungdomsminde.

Egentlig fortrængt af årene, men dukkede op på lystavlen denne forsommermorgen i Agger. Og jeg har besluttet mig. Til efteråret skal der produceres bakskulder her i huset...
En vestjysk delikatesse på vej i modningsprocessen...

Ingen kommentarer: